^

Исторически музей - Ботевград

Картини, гоблени, снимки и книги от Корейската народно-демократична република

На 11.12.2014г. Исторически музей Ботевград  представи изложба картини, гоблени, снимки и книги от Корейската народно-демократична република.

Официалното откриване бе  в зала "Орханиец" на музея със специалното присъствие на Посланика на КНДР в България Зу Хуанг Хуан и съветника в севернокорейското посолство у нас Ким Джонг Чхол, които бяха посрещнати от г-н Георги Георгиев-кмет на община Ботевград, г-жа Йорданка Лалчева-председател на Общински съвет Ботевград и директора на музея г-жа Тодорка Коцева.

Присъстващите в зала "Орханиец" бяха приветствани от Посланика на КНДР в България Зу Хуанг Хуан и кмета на община Ботевград г-н Георги Георгиев.

  След което,  изложбата представи екскурзовода на музея Десислава Иванова с думите:

  "Днес в музея представяме не само изкуството, но и един спонтанен непреднамерен поглед към Корейската народно-демократична република. За нея знаем, че понякога е наричана и „Страна на утринната свежест“. Тя  заема северната част на Корейския полуостров с площ от 120 540 km².

Първи ръководител на страната е Ким Ир Сен управлявал в продължение на 46 години (от 1948 до 1994). 

Традиционните корейски изкуства се характеризират с простота и спонтанност, отличавайки се от сложния, тежък китайски маниер и чистотата на японското изкуство. В периода Корьо (10–14 век) те подхождат свободно към формата, а по време на Чосън (15–20 век) се преориентират към дух на вътрешна стабилност и самоконтрол под влияние на дзен-будизма. В наши дни творческият процес в изкуствата се направлява от Корейската работническа партия с помощта на Отдел по култура и изкуства и Отдел по пропаганда и агитация. Основната творческа институция в Северна Корея е творческо студио "Мансуде". То е вероятно най-голямото творческо студио в света с повече от 4000 души персонал и над 1000 артисти, и изнася творби за редица страни в Африка, Азия и Европа. Корейските традиции намират силен израз в архитектурата на страната. Сред най-ярките образци на съвременната севернокорейска архитектура са Монументът на идеята чучхе,  Триумфалната арка, хотел Рюгьон и Музеят на корейската революция. Последният е и една от най-големите сгради в света с площ от 240 000 квадратни метра. Традиционната корейска архитектура е повлияна от идеята за стремеж към хармония с природата и заобикалящата сградите среда. Забележителни са гробниците Когурьо, които са първият обект в Северна Корея, включен в списъка на ЮНЕСКО  за световно наследство. Той се състои от 63 индивидуални гробници, намиращи се в градовете Пхенян и Нампхо и останали от времето на раннофеодалната държава Когурьо. През 2013г. като обект на световното и културно наследство бяха признати от ЮНЕСКО и монументите и историческите обекти в Кесон, които свидетелстват за управлението на древната династия Корьо (918 - 1392), на която е кръстена страната.

Това можем да научим от интернет пространството за КНДР. 

  А днес имаме невероятната възможност да се докоснем до този така далечен, но без съмнение интересен свят и отблизо.

   В зала „Орханиец”представяме картини и гоблени, запазили в себе си красотата на една уникална природа, изобилстваща с усещането за утринна свежест. Блясъкът на морски миди отразява нежното докосване на слънцето. Високите била на планините, успешно контрастират с прилива на морски вълни. Гората е уникална с усещането за хармония и богатия колорит от багри. Дърветата плуват сред утринна мараня, запазили в сянката си древни храмове.Бих нарекла днешната изложба-поглед към един невероятно красив, далечен, друг свят. Една мечта за хармония и сигурност, в която препускат диви коне, скалите са естествен дом за орлите, тигрите сякаш като живи, заявяват своето присъствие съвсем красноречиво. Светът на природата дава място за изява и на красиви цветя. Сред гоблените има разцъфващи лалета, слънчогледи, рози-изключително прецизно съхранили първообраза, сякаш преминали хиляди километри за да доставят радост и на своите български почитатели.

  Вярвам, че изложбата, множеството снимки, книги няма да са единична и последна изява на тази така богата култура. Надявам се да научим повече и да знаем повече, защото така се печелят приятели-споделяйки достиженията на най-добрите, от които взаимно да се учим, да творим и се гордеем със стореното.

  Успех и до нови срещи!"

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар