^

Исторически музей - Ботевград

Къщите

В "Салон на изкуствата 2013" , в зала "Орханиец" на Исторически музей Ботевград  бе открита изложба живопис "Къщите" на Павел Бондаренко.  С кратко  встъпително слово към гостите в залата се обърна директорът на музея г-жа Тодорка Коцева:

"Изложба-живопис „Къщите" на Павел Бондаренко е предвидена още през пролетта на 2013г. да бъде открита в навечерието на новата учебна година, защото той бе учител. За съжаление той не можа да дочака деня на изложбата и ни напусна завинаги на 27-ми юли, тази година.

Павел Александрович Бондаренко е роден на 28.06.1935г. в гр. Петрич. Педагогическото си образование завършва в гр. Благоевград. През 1957г. сключва брак с Петка Димитрова Бондаренко, от който имат две дъщери - Нина и Цветелина Бондаренко.

Професионалният път на Павел Бондаренко е свързан с дългогодишната му практика на учител по музика в ОУ”Н.Й.Вапцаров”, гр. Ботевград, където ръководи вокална група „Песничка”. Любовта му към музиката, към близки, ученици, колеги и приятели го съпровожда през целия  живот, прекъснат на 27.07.2013г.

 След пенсионирането си живее в София и открива своето ново вдъхновение-вдъхновението от България, от майсторите на старите български къщи, от меките родопски пътеки, от тишината на манастирите, от поезията на Вапцаров.

С тази изложба живопис Ви представяме неговото усещане за времето, отмерено от каменната кула на Орхание и за красотата на земята, чийто деца сме ние."

Към присъстващите в зала "Орханиец" се обърна и директорът на ОУ" Н.Й. Вапцаров" Ботевград г-жа Петя Кочкова:

„Един изключително сърдечен, добър, приветлив, винаги добре изглеждащ човек, естет не само към външния си вид, но и във взаимоотношенията си с хората. Той бе любимец на своите ученици и те го боготворяха, като преподавател и музикант. С изненада разбрах, че има такъв скрит талант с изобразителното изкуство и вероятно той не е имал време да се занимава по- сериозно в тази област. Творчеството му ще напомня винаги за него“

След официалното откриване на изложбата живопис"Къщите" на Павел Бондаренко гости, приятели и близки на автора споделяха мнения, впечатления и отзиви от изненадващата, талантлива изява на дългогодишния учител по музика.


Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар