^

Исторически музей - Ботевград

Минералите-неувяхващите цветя на природата

Гостуваща изложба ”Минералите – неувяхващите цветя на природата” на Национален музей “Земята и хората”, гр. София, организирана съвместно с Исторически музей, Ботевград

  Националният музей “Земята и хората”, въпреки своята едва тридесет годишна история, съхранява най-голямата в България колекция от минерални образци - над 27 000 броя, в това число – уникална колекция от 115 гигантски кристали от Бразилия, скъпоценни и декоративни камъни от цял свят, най-пълната колекция от минералното разнообразие на България и света. В постоянната експозиция са експонирани едва около 4000 образеца. За да бъдат показани повече от минерални богатства, съхранявани във фондовете на музея, за да достигнат музейните експонати до много повече хора, през 1989 г. са сформирани пътуващи изложби, които гостуват в различни градове на България и чужбина. До момента музеят е осъществил 44 гостуващи изложби в 39 града, от които 37 в България и два в чужбина – в Природонаучния музей на Македония в Скопие и Природонаучния музей “Херман Ото” в Мишколц, Унгария.

  Настоящата изложба на НМЗХ в гр. Ботевград включва минерални образци от три тематични колекции:

·  Скъпоценни и декоративни камъни - една представителна част от колекцията на музея, състояща се от природни и обработени образци от изумруд, гранат, морганит, топаз, аквамарин, цитрин, опушен кварц, аметист, турмалин, нефрит, родонит, тюркоаз, тигрово око, ахат и др. Това са т.нар. “аристократи” на минералното царство, ценени от хората още от дълбока древност и използвани за направа на накити, талисмани, различни изделия за бита или като лечебно средство.

·  Ахати– включва полирани образци от Бразилия. Колекцията демонстрира многообразието от багри и причудливи шарки на тези вулканични образувания.

·  Гигантски кристали - представени са 7 минерални образци, разновидности на кварца - планински кристал, опушен кварц, цитрин, аметист от пегматитови находища в Бразилия, част от колекцията на Илия Делев. Те впечатляват освен с красотата си и с огромните си размери. Тези уникални творения на природата са образувани в течение на милиони години в гиганстки кухини в земната кора. Могат да се видят и три кристални друзи от находищата в Маданския руден район, които с многообразието от минерални видове и красотата на кристалите си са донесли световна слава на България.

  Изложбата ще гостува в гр. Ботевград специално за Нощта на музеите за срок  от три месеца.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар