^

Исторически музей - Ботевград

“Пороците“ - “Захар, кафе & сие“

Ботевградчани вече няколко дни имат възможност да видят и третата изложба от поредицата “Пороците“ - “Захар, кафе & сие“ на колегите от Исторически музей – Горна Оряховица. Тя е подредена на втория етаж в Исторически музей – Ботевград. Открихме я на 14 февруари. Директорите на двата музея благодариха на гостите, за това че са отделили време в празничния ден да разгледат изложбата.
“Където и да гостуваме, винаги подчертавам, че нашата идея с тази и другите изложби не е да размахваме пръст и да казваме: не правете така – това е порочно, нито пък поощряваме и стимулираме. Идеята е да има един закачлив, интересен, даже бих казал романтичен поглед към една отминала епоха“, каза Пламен Мадемов при откриване на изложбата.
Експозицията съдържа различни колекции на тема “Сладко“ от един период от около век, век и половина назад. „Горе-долу времето, в което сладкото от уличната търговия започва да прекрачва вече към комерсиалното, към модерните фабрики и заводи“, разказа Пламен Мадемов. Уличните продажби на сладки изделия могат да се видят на илюстративните табла, които са част от изложбата. От това време е запазен специален съд за продажба на напитката салеп, която не е характерна днес за нашите географски ширини.
В изложбата може да се видят първите производствени опаковки на халва, стъклениците за бонбони, кутиите за ментолови дропсове, колекция от интересни бонбониери, захарници, опаковки от шоколад, като всеки експонат си има своята история. Чаят и кафето, като придружители на сладкото, също са застъпени с предмети, използвани за печене, смилане и варене на кафе, за приготвяне и консумиране на чай.
Нашият екип пък, се погрижи да подслади гостите си, за всеки имаше и по чаша вино.
Изложбата “Захар, кафе & сие“ ще бъде на разположение на посетителите на Исторически музей - Ботевград до края на месец април.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар