^

Исторически музей - Ботевград

ПОРТРЕТ И

Като част от инициативите реализирани на 03 юли, когато по извънредни обстоятелства се проведе "Европейска нощ на музеите и галериите" бе изложбата-живопис на артиста Дея Вълчева.
Тя е родена в София, но корените ѝ са от Ботевградския край. Дъщеря на портретиста Пламен Вълчев и внучка на художника Петър Вълчев. Завършила магистърската програма по Изящни изкуства на Националната художествена академия, специалност „Живопис“. Работила е като преподавател по изобразително изкуство в училище, илюстратор на учебниците по математика за 5 и 6 клас на издателство „Просвета“, автор на дизайна на юбилейната книга посветена на големия български художник - Димитър Добрович, издание на НБУ. През 2017 година тя става част от екипа, създал изложбата "Българският архитектурен модернизъм от 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век" представяща 30 от най-представителните сгради от периода и работи по нейната дигитализация. Автор на илюстрациите към книгата „Първите хора по българските земи“ на авторите Петър Делев и Николай Големанов.
През 2019 година по случай 30 години от приемането на Конвенцията за правата на детето от ООН, в България бе валидирана юбилейна пощенска марка, по нейн собствен дизаин. Още пощенските марки с лика на Иван Славков-Батето и Димитър Добрович.
Реализатор на инициативата „Аз рисувам Ботев“, проведена в дните посветени на българската просвета и култура и на славянската писменост през 2021г. в Ботевград.
Но преди всичко тя е живописец, Любимата ѝ тема е „човешкото същество“, душата му, състоянията на ума и неговите вътрешни светове. Отдава изключително значение на изследването на анатомията на човека и животните и е привърженик на реализма и природата. В творческият ѝ натюрел са картини, илюстрации, портрети, ръчната изработка на уникални миниатюрни фигури на същества от заобикалящия ни и въображаем свят. През годините на нестихващо вдъхновение е добила сериозен опит в курирането на самостоятелни изложби и участия в общи и колективни изложби. Нейни картини, освен в много български градове са изложени в галерии във Великобритания, Германия, Франция, Гърция, Сърбия и Кипър. По думите на Дея, картините нямат заглавия, защото това всеки сам би могъл да стори за себе си. Изобразяват емоциите , владеещи хората, които изживяват изпепеляваща любов. Онези, които не могат да бъдат поставени в едно платно!
Директорът на музея завърши представянето с благодарност за доверието! Изложбата ще остане до 20-ти септември!

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар