^

Исторически музей - Ботевград

Пощенски картички на Великденска тематика

Спомняте ли си как навремето си изпращахме поздравителни картички? В пощенски плик, с надпис с химикалка и наплюнчена марка? Този начин да зарадваш свой близък, според много люде вече е повече от ретро. Защото какво по-лесно от това да пуснеш един емотикон с поздрав „Христос Воскресе!“
Днес, добрата стара картичка за съжаление по-често се среща като експонат в музеи или частни колекции. "С избледняло мастило, с едва видимия поздрав, с раздърпани краища и с безброй отпечатъци от пръсти и устни. Картичката е доказателство за съществуването на едно отдавна отминало време, в което вкусовете са се създавали, а предпочитанията тепърва са се определяли… Запечатани съдби на изпращачи и на получатели – един веществен паметник на едно отминало време". Това казва един от най-изтъкнатите колекционери на пощенски картички в България. Дали е така, времето ще покаже.
19-ти април, в Исторически музей-Ботевград бе открита изложба с оригинални пощенски картички на Великденска тематика, чиито тираж е отпечатан през 1940г. Колекцията е предоставена на музея от г-жа Незабравка Първанова - приятел и дарител на музея. Съдържа 21 изображния с неизвестен автор. Чрез представянето им целим да насочим фокуса върху посланията и ролята на картичката преди почти век и създадем ведро настроение в нашите посетители!
Събитието се състоя в компанията на малчуганите от Детски хор "Бонка Големанова" при Народно читалище "Христо Ботев 1884г." гр. Ботевград. С изпълненията си те създадоха уютна и празнична обстановка в дните преди Великден!

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар