^

Исторически музей - Ботевград

Посланието на Ванко Бърдаров "Дали питаме"

В началото бе…Словото

Светът преди появата и след. Преди промяната и след. Една отворена Библия и това, което ни е дадено по рождение и сме загубили. Пътят в словото и спасението, като чувство за хармония и цялостност.
Винаги съм харесвала графиките на Ванко Бърдаров. Те са всичко изстрадано и преживяно-случващото се в един твърде личен свят. Те са начин за комуникация, интелектуална възможност на твореца да споделя. Извайват символи и извън полусенките, се ражда светлина. Буквите на достигнати истини, чрез дългогодишно самоотвержено търсене. Графиките му са и една така лична молитва за спасение на тези другите, не докоснати от пътя на словото.
В тази изложба за пръв път откривам цветове. В „Дали питаме-Посланието“ той излиза от нюансите на бяло-черното. Появява се златно жълтото на слънцето, като лъч от истина. Сред графиките се стеле Пътят на словото, онзи на Моисей и този на всеки от нас… Пътят е цветен, отвъд наситено черното на грешките и заблудите. Пътят е начин да заявим себе си, да се преоткрием в другите, борещи се с незнанието, откъсването, забравянето на пътя изсечен със Слово.
Графиките са изначална вяра и надежда за спасение, според преживяното и преосмислено битие на Ванко Бърдаров. Те са повик за среща с чудото, с багрите и нюансите на светлината, отвъд бяло-черното лутане на незнаещия. Те са и оригинален разказ за Словото, чрез образи и цветове-оригинален, смел и сякаш едва започнал, като първа част от нещо което следва…
Очаквам бъдещите графики на Ванко Бърдаров, с пожелание да бъде разбран и достойно оценен!

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар