^

Исторически музей - Ботевград

Пространството на Владимир Аврамов . Опити за визуални релации

На 26.11.2013г. в зала "Орханиец" на Исторически музей Ботевград отново  ни гостува художникът Владимир Аврамов. 

Преподавателят във ВТУ”Св.Св.Кирил и Методий” Владимир Аврамов  е носител на  Епархийски орден на Московската патриаршия. Той със своя екип  стенописва първите храмове в Коми и така се превръща в основоположник на иконописните традиции в Руската република. „Започнах с Уляновски манастир, който е мъжки манастир, може би с него епископът на Коми Питарим искаше да ме провери. Направихме там една конферентна зала, която има 800 кв. м стенописи”, разказва Владимир Аврамов.  Работи  съвместно с екипа си-Васил Мишев, Николай Николов и Мирослав Стефанов в най-голямата църква в Коми „Свети Стефан” в гр. Сиктивкар, висока 64 м., а също и храм в гр. Усинск. Първата по рода си авторска композиция на 17 канонизирани през 1995г. новомъченици в Коми е дело на Владимир Аврамов, а също и образите на Кирил и Методий красиво допълват църквата в Усинск.
Над 30 изографисани църкви в България са част от творческата биография на художника.

Тържественото откриване на изложбата живопис на Владимир Аврамов започна с изпълнение на Питър Райнов и балет"Царството на славата" от ПМГ"Акад. проф. д-р Асен Златаров" Ботевград. Светлинните ефекти, които течаха по време на изпълнението бяха дело на  Светлин Йотов и Стефан Върбин. Изложбата бе открита от директора на музея г-жа Тодорка Коцева с кратко слово, представящо художника:

"В „Салон на изкуствата 2013” и по повод официалния празник на града, Исторически музей Ботевград има няколко инициативи, които започват от днес с изложбата на Владимир Аврамов.

  Владимир Аврамов е завършил НХА със специалност „Стенопис”. В момента е преподавател във факултета по изобразително изкуство на ВТУ, катедра „Стенопис”.  Едновременно с това, той е ръководител на творчески екип за сакрална живопис и стенопис, сред който е и Васил Мишев от Трудовец  и който изписа новата църква в Ботевград и още няколко в района.

  До сега има няколко самостоятелни изложби, както и множество участия в общи, които ми е невъзможно да изброя. Участва и в мултимедиини и други форми, а миналата година по същото време, в навечерието на празника на града, той гостува в нашия музей с мултимедиина презентация на тема”Българското присъствие в руския православен храм”.

Под негово ръководство са проектирани и реализирани 32 църковни обекта в България, Русия и Гърция. Тези реализации са на площ от 8 150 м 2

  Тази богата дейност е оценявана подобаващо и той е получил много награди сред които са отличия на Националната художествена академия, на Министерство на културата и др. Само в миналата 2012 година, той получава три награди-първата е почетна грамота на Ловченска епархия за иконата „Събор на новоселските мъченици” за канонизацията на жертвите от Априлското въстание, втората е почетен медал „Св. Стефан Пермский” на Московската патриаршия за заслуги към руското православно изкуство. И още една през 2012г. юбилейна грамота”100 години Балканска освободителна война-за проявено и доказано родолюбие и патриотизъм в професионалната и обществена дейност.

  А в настоящата 2013г. отличието е грамота за постигнати творчески резултати от изложбата „ Артрозариада-живописен пир на виното”

Владимир Аврамов е член на Съюза на българските художници и международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО."

 Свой поглед за "Пространството на Владимир Аврамов" показа и главният архитект на Община Ботевград г-жа Даниела Арбова.  А самият художник накратко представи на присъстващите себе си и творбите си, канейки ни в своя свят.

Изложбата живопис на Владимир Аврамов ще радва гражданите  и гостите на Ботевград  и по време на Коледните и Новогодишни празници.


Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар