^

Исторически музей - Ботевград

Спомен за Величко Коларски

Какъв по-хубав повод от празника на града за нова вълнуваща среща с творчеството на изтъкнатия български художник Величко Коларски. Петнайсет негови картини са подредени в Историческия музей. С тази изложба местната културна институция се включва в празничната програма на общината по случай Деня на Ботевград – 29 ноември. От днес експозицията е достъпна за посетители. Картините са от фонда на музея. Те са дарени от Величко Коларски. Преди да поеме по вечния си път, видният наш съгражданин е определил още две свои картини, които да дари на родния си град. Това е споделил неговият син пред музейните служители в деня, в който урната с праха на художника бе положена на територията на гробищния парк в Ботевград. Наследникът е поел ангажимент да изпълни бащината воля.

Величко Коларски /1928 г. – 2017 г./
Завършва художествената академия в София, специалност „Живопис” при проф. Илия Петров. Член е на Съюза на българските художници от 1953 год. Завежда отдела за Съвременно българско изкуство в Националната художествена галерия /1960 - 1978/. Бил е научен сътрудник в института по култура към БАН и КИК. Организатор и комисар на редица представителни изложби на българското изкуство във Виена, Прага, Москва, Рига, Будапеща и други столици в света.
Коларски се изявява в областта на изкуствознанието и художествената критика. Между най-важните му научни публикации е книгата „Българска пейзажна живопис”. Като художник-живописец твори главно в жанра на пейзажа и натюрморта. „Пейзажът е неговата стихия. В пейзажите на Величко Коларски има много поезия. Те са наситени с изобилие от въздух и слънчева светлина. В тях лиричният усет на художника към природата открива неговия вътрешен свят. Преобладават топлите и пастелни цветове. Натюрмортите, цветята и плодовете са нарисувани със същото лирично усещане за неживата природа, наситени със слънце, светлина и ярки тонове”, отбелязва изкуствоведката Дочка Кисьова - Гогова.
За приноса си към българската култура Величко Коларски е награден с орден „Св. св. Кирил и Методий” – I, II и III степен. Творби на художника са притежания на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, арт салони в страната и частни колекции в САЩ, Франция, Германия, Гърция, Белгия, Австрия, Русия и други държави.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар