^

Исторически музей - Ботевград

Цветна графика на Кремена Григорова

В инициативата на Исторически музей Ботевград  "Салон на изкуствата 2017г." представяме самостоятелна изложба цветна графика на Кремена Григорова.

При откриване на изложбата, директорът на музея г-жа Тодорка Коцева, представи накратко творческата и житейска биография на художничката.

Тя е родена на 06.08. 1989 г. в Исперих. Средно образование завършва в местната гимназия "Васил Левски", а висше през 2012 г. в Шуменски университет "Константин Преславски" със специалност: Изобразително изкуство-педагогика по пластични изкуства, графика, графична комуникация.

Носител е на редица престижни награди и отличия, сред които е грамота от сдружение "Майка България" за картината й "Възрожденско утро", която я прави и "Стипендиант за 2013г." на сдружението; грамота за 1-во място в конкурса "Днес-ние помагаме"; грамота за 1-во място в раздел фотография на конкурса на РЗИ Шумен "Животът е безценен"...

Десислава Иванова-екскурзовод в музея представи изложбата с думите:

   "Готвейки се за днешната изложба се натъкнах на любопитни факти, които бих искала да споделя. Оказва се, че в Китай някъде около 800 г. от н.е. се появяват едни от първите графични творби.

  В началото на  16 век свой принос в световната класика прибавят графиките на  Албрехт Дюрер, смятан за най-добрия ренесансов германски художник.  Изключително богатото му творчество обхваща олтарни и религиозни живописни произведения, портрети, три автопортрета, както и гравюри на мед и дърво.

През 1798 г. от Алоис Зенфелдер е изнамерена литографията.

В 30-те години на ХХ век се наблюдава възраждане интереса към   графическото изкуство. През 1950г. Стенли Хайтер създава Вискозитетната техника във Франция.

  През 70 г. на ХХ век в България творят цяла плеяда талантливи художници-графици , сред които Давид Перец, Любен Диманов, Стоян Цанев,  акад.Румен Скорчев,  Любомир Йорданов ,  Атанас Яранов,  племенниците на акад.Дечко Узунов - Христо Нейков и Атанас Нейков, Стоимен Стоилов, Петър Чуклев, Елка Найденова... А с творбите на Румяна Койчева, Златка Дъбова и  Зафир Йончев, можем с право да се гордеем, защото  са  част от художествения  фонд на Исторически музей Ботевград.

  Днес, забележително  талантливо е творческото присъствие на  руската графичка  Людмила Валова.  За художествените си интереси, тя  пише:” Графиката за мен е най-потресаващият вид изкуство. С цялата си лаконичност, езикът на графиката е толкова изразителен, че хоризонтът откриващ се пред художниците е практически безкраен. Много е близка до илюстрацията, където  художникът е не само съавтор, а сътворец.”

  И сред цялата тази плеяда от художници, смело поставям Кремена Григорова, която днес представя първата си самостоятелна изложба. Естествено пъстроцветните  й творби започват със символа на Ботевград-часовниковата кула. Тридесет метровият й връх разкъсва  небето. Каменната й снага е златна, събрала топлите лъчи на слънцето-сияеща, непоклатима. В творбите на Кремена липсва всякаква статичност. Играта на ярки цветове и контрасти придава жизненост и оптимизъм на щастливецът, попаднал сред декорите на изключително интересния свят на художничката. Дори в бяло –черния натюрморт нюансите, контрастират, играят, размествайки, раздвижвайки вихрено предметното пространство.

Тематичното богатство в днешната първа самостоятелна изложба на Кремена Григорова е огромно. В 20-те  картини се натъкваме на приказен замък, връщащ ни към светлите хоризонти на детството. Докосваме се до проявленията на природата, която също не е статична в любопитната си одухотвореност. В погледа на хъскито има разбиране и топлота, но не наивна подчиненост, а характер на приятел, който може да понесе и трудните моменти, изпъстрени с неволи и разочарования. Ягуарът също не изглежда безобиден сред тази заря от цветове. Драконът е вплетен в епохална битка, със сила и страст разкъсва петролните наслоени облаци, за да върне на хората слънцето. И морето не е статично, стоплено от лодките, отразяващи жълто-златния слънчев лъч. Сред приказните герои гордо търси своето място рицарят от едноименната графика. На пръв поглед сякаш е с наведена глава, притиснат от света и кошмарните му абсурди, но...погледът му погледнат от по-близо е непримирим. Той няма да спре, няма да се откаже. Борбената му натура няма как да отстъпи, добре въоръжен е и знае, че земята жадува за разцъфващи цветове, а не за безконечни битки. За пътя разказват картините на Кремена, този който ни е съдено да извървим, въпреки оловно сивото и черното, няма начин да не достигнем до пъстротата на надеждата.

Интересна е интерпретацията на женската природа, погалена от криле на пеперуда. Светят звезди след топъл летен дъжд покълват съвършените качулчици на гъбите, разцъфват цветя, а  папурът див и неподатлив на опитомяване изправя гордо своята глава. Земни сме, а погледът ни търси небесата...

  Няколко щриха, лаконично разкъсват тишината на неизвестното. Образът на жената е събирателен за тази, която е красива само миг като живота на една поникнала гъба, свободолюбива и своенравна като дивия папур, понякога блестяща като звезда или разплакана, за да даде живот на хиляди цветя, едновременно сляла се със земята и не по-малко копнееща за небесната безбрежност ...

А хоризонтът пред нея е безкраен, така както този, събран в образи-картини от една много талантлива млада художничка, на която можем само да поблагодарим за пъстрия и оптимистичен поглед, който често ни липсва в реалния живот.

  Успех на Кремена Григорова!  И много се радвам, че точно тук в Исторически музей Ботевград поставяме началото на един път, който надявам се ще е част от класическото българско изобразително изкуство!"


В Исторически музей Ботевград,  изложба ще може да бъде  разгледа при вход свободен в рамките на един месец.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар