^

Исторически музей - Ботевград

Творческият свят на Иванка Петрова

От 28 октомври 2014г. в зала "Орханиец" на музея представяме творческия свят на Иванка Петрова.

  Тя е родена  на 22.11.1951г. в София. Работи в областта на туризма. Член е на Литературен клуб”Стамен Панчев” Ботевград и е в управителния съвет на читалище „Светлина” Скравена.

  Създател и главен редактор на сп. „Орбел” към МОСВ. Свои стихове е публикувала в периодичния печат. През 2012г. представя своя самостоятелна изложба в читалище „Светлина”, а през 2014г. в Исторически музей Ботевград.

Специално поздравления минути преди откриване на изложбата,  Иванка Петрова получи от кмета на Община Ботевград г-н Георги Георгиев и от председателя на Общински съвет Ботевград г-жа Йорданка Лалчева.

Изложбата откри директорът на музея г-жа Тодорка Коцева, а творческият свят на Иванка Петрова, представи Десислава Иванова с думите:

  "Едва ли творческият свят на Ваня може да бъде обхванат в рамките на представените 22 картини, около 10-тина стихотворения-тук и във фоайето на втория етаж. Едва ли, а е и факт че тя никога не е търсила представителност и изява. Пише и рисува за себе си и за да подарява на приятели. Затова и темите са разностранни, колкото сме различни и ние хората, които я заобикаляме-от ефирно-романтични, каквато е жената на първата картина, през хора минаващи във времето с непокътнат спомен за роден дом, макар и поприхлупен, овехтял, но запазил гостоприемното си очакване на нашето завръщане някога. Къщите на Ваня блестят в топли тонове, отразяват слънцето с усещането за защитена сигурност. Всред къщите не се движат хора, те чакат завръщане и то без упрек, че често забравяме откъде сме тръгнали. Къщите просто са там, където сме ги оставили в безгрижните спомени от детството ни. Чакат ни, за да ни приемат и излекуват всички болежки на нескопосаното ни порастване. В къщите на Ваня се оглежда мъдростта на времето, усмихва се мига щастие, в който успяваме по неповторим, уникален за всеки начин да се докоснем до корените си. Излизайки от съкровения, сакрален уют на дома, Ваня ни подарява мигове от „откраднато” от лятото море. То е съвсем различно от цикъла”Къщите”-съвсем относително така наречен от мен. Морето е буреносно, а после лазурно, изумрудено или просто далечно-сиво-синьо. То не е така гостоприемно, лъчисто и безоблачно, защото сякаш поема мисли, настроения, очаквания. Част от природата са и куп причудливи дървета. Обагрени са в ярки цветове, несполучили да загубят чудната си осанка сред криволичещите пътища на съдбата човешка. Дърветата са призрачно причудливи и почти във всички творби самотно се открояват по 2-3 като странни неудачници изхвърлени от пътя на другите, който е далечен, безкраен и неясен. Те изникват в пейзажите-тук и сега разперили клони, обагрени в полутонове на петролнозелено, кафеникаво червено, жълто-кафяво-очакващи, оцеляващи-част от земята, която като грижовна майка едничка преборва самотата им.

 Свое място имат и цветята в картините на Ваня. Те дори откъснати са слънчеви, пъстри, изправени високо в своето неприкрито очарование.

  Творческият свят на Иванка Петрова е топъл, добронамерен, изпъстрен с надежди, очаквания, житейски битки. В него аз по неповторим начин се чувствам уютно, като в собствен дом. Радва ме стремежът и да търси красотата в различните и проявления-музика, пъстроцветна палитра, стих...Възхищавам се на богатството от теми и идеи, които откривам в така мъдрия и премерен свят на един много скромен и много голям човек.

  Успех на Иванка Петрова!"

Песенен поздрав поднесе трио - Ваня, Светла и Мария, които изпяха акапелно три народни песни. Поздравления талантливата художничка получи от: председателя на Литературен клуб"Стамен Панчев" Ботевград г-н Пейо Пеев,  Любен Томов,  Добри Доцов,  Зоя Петкова, Царинка Божилова...

     Дар към присъстващите в залата бе и стихотворението  "АЗ" на Ваня, което поместваме:


Нежна песен чувах във простора,

слушах я със мъничко тъга

и усещах тягостна умора,

и потъвах в тиха самота.

 

Днес стоя пред толкоз хора

приковали погледи във мен

и в миг изчезна цялата умора,

щастлив за мен е този ден.

 

Сега аз вече съм спокойна

сред толкова приятели добри,

събрах се със достойни хора-

сред вас достойнство придобих.

 

Благодаря Ви, мили хора!

Благодаря Ви за оказаната чест

със вас вървяхме все нагоре

и радвам се, че заедно сме днес.

 

  ИВАНКА ПЕТРОВА

 

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар