^

Исторически музей - Ботевград

Творческият свят на Таня Джорджевич

          В инициативата "Салон на изкуствата 2015г.", Исторически музей Ботевград представя творческия свят на Таня Джорджевич със самостоятелна нейна изложба, която бе открита на 28.07.2015г. от директора на музея г-жа Тодорка Коцева с думите:

           "За ценителите на изкуството няма горещини и почивки. Това, че ние работим усилено и през лятото, нямаше да означава нищо, ако вие не сте в музея и при тези високи температури, но при нас е пък хладно.

  Екипът на Исторически музей Ботевград се старае да представя изкуство и на творци извън България като на естонската художничка Диана Архипова, на македонския художник Владимир Илиевски,на финландеца Георг Фагерлунд,  а днес сме радостни да кажем: „Добре дошла!” на Таня Джорджевич, която е от Сърбия.  Тя е родена в Западните покрайнини- Димитровград, но родът и е български и тя се определя като българка. Започва да рисува от както се помни, от тогава и пише, но от 1985г. са нейните по-сериозни стихове. От 2006г. участва в различни изложби в Сърбия, между които и в Нови Сад.

За пръв път показва свои творби в чужбина и разбира се е избрала първо България и много се радваме, че от България изборът й падна на нашия музей.

Таня Джорджевич има разностранни интереси, между които и това, че е организатор на детски изложби и пише сценарии за тържества в детски градини, като изработва и костюмите за тях.

От многото стихове, които е написала избрах да ви прочета едно, тъй като то показва виждането й за твореца.

 

ВСЕКИ ДА ВЪРВИ ПО ПЪТЯ

Всеки да върви по пътя,

да си твори и да си мълчи.

Всеки си има звезда-пътеводител,

всеки трябва нещо да сътвори.

Може би творбите са различни,

но целта е винаги една и съща.

Всяка творба е за нещо полезна.

Всеки да си върви по пътя.

Всеки въпрос си има отговор.

Всяка творба е полезна за някого.

Всеки да си върви по пътя,

да си твори и да си мълчи.

Бог сам ще присъди къде и кога?

С ТВОРБАТА ЩЕ ЗАСВЕТЛИШ.


   Ще ви прочета мнението на един журналист и на един професор филолог за Таня Джорджевич, които ни изпратиха, тъй като нямаха възможност да присъстват:

                            Някой може да се занимава с изкуство, за да пренесе на хората начина по който той вижда света. Природата на изкуството е такава, че няма смисъл да говориш на другите как и колко си щастлив. Досадно е, а и обижда. Едновременно и визията на света, като трагично място винаги отново обезпокоява. А никога не можеш да знаеш колко хора има,  които са готови за това.

Някой се занимава с изкуство, за да покаже как и колко знае. Онзи, който се среща с такова изкуство се усеща безпомощно, може би дори и огорчено пред такова умение, което всъщност не казва нищо.

  А някой, като Таня  се занимава с изкуство, за да открие на този, който се срещне с нейното творчество място, където са скрити възможности.

Като приятел, който те подкрепя да пробваш нещо, за което не си и помислял, че можеш...

                                                                                                                                                                                                                             Ратко Ставров

  Написах много журналистически статии и за Таня, и за Марияна, и за малката Кристина. Публикувам една статия за някоя от тях, измине месец или два и те пак отчетат нов успех в сферата на изобразителното изкуство или литературното творчество. Награди от различни конкурси се трупаха. Много пъти имах впечатлението, че изкуството е природната среда на свръхчувствителната Таня. Несъмнено е, че става дума за талантливо семейство-за майката Таня и прекрасните й, скромни и добре възпитани дъщери.

Такива са-свидетел съм, знам. Следя развитието им от години. Впрочем и съсед съм им. Уверен съм, че тепърва ги очакват успехи в живота.

                                                                                                                                                                                                                         Бобан Димитров

                                                                                                                                                                                                                  Вестник „Братство”


                                          Изложбата ще може да бъде разгледана до края на август в музея. Заповядайте!

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар