^

Исторически музей - Ботевград

В простотата е сложността -ІІ

            В "Салон на изкуствата 2015г.", Исторически музей Ботевград представя изложба-живопис "В простотата е сложността -2"на ботевградския художник Емил Димитров.Това е трета поред  самостоятелна изложба на един от най-добрите приятели на музея.  А на 31 януари зала "Орханиец" се оказа тясна да побере всички почитатели на живописта и любопитните да открият новите нюанси в творчеството на Емил Димитров или просто се порадват на представеното в музея.

           Изложбата бе открита от директора на музея г-жа Тодорка Коцева, а художникът бе представен от главния уредник на музея г-жа Надка Йошовска. Тя сподели биографични данни за Емил Димитров, който е роден на 14 март 1965 година в София. През 1983 год. завършва ботевградската гимназия. Близо 10 години работи в „Пластхим”. През 1997 год. завършва свободната художествена академия „Жул Паскин”.

           В зала "Орханиец" са представени  двадесет и девет творби-пастел. Преобладават нюансите на червеното, оранжевото и морско синьото. С наглед простичък щрих, предметите оживяват, като приказно "Ехо от детството" по името на едноименната творба. Чадърите са уловени в нежна прегръдка, цветята, докоснати от слънцето са притаени в телесното червено на духовната ни същност. Изложбата е едно съкровено споделяне. Пастелите говорят, спомнят си, радват се или споделят самотното си очакване. Шапката е намерила пристан до забравената лула, телефонът е далечно стар, а палячото в цикламено се усмихва...на света или на себе си, стаено, искрено, като на църковна изповед. Слънцето присъства индиректно, то се оглежда в къщите, които в тази, втора изложба не са преобладаващи.То осветява ненатрапчиво притаени дълбоко кътчета от душата на художника. Спомен, илюзия или мечта, всеки може да открие и припознае себе си сред талантливите щрихи на Емил Димитров.

      Поздравления и успех за "В простотата е сложността-2"!

    


Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар