^

Исторически музей - Ботевград

"Всичко, каквото съм сторил, сторил съм го за отечеството"

На 6-ти юли в Исторически музей-Ботевград бе открита изложбата на Национален музей "Васил Левски"-Карлово: "Всичко, което съм сторил, сторих го за отечеството", открита лично от Дора Чаушева-директор на музея.
Изложбата представя живота на Васил Левски, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 г. и фаталния завършек на един живот, отдаден в името на отечеството и неговата свобода. В един ограничен обем тя успява да обхване всички важни моменти от живота на Апостола, родното място и семейната среда като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм преди всички по-сетнешни влияния на европейската революционна и политическа практика. Представени са всичките известни седем фотографии на Васил Левски, снимки на негови близки, на родното Карлово, на други селища, свързани с революционната му дейност, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК, снимки на дейци на Вътрешната революционна организация – Данаил Попов, отец Матей Преображенски, Георги Данчов и др., на БРЦК в Ловеч – Иван Драсов, Димитър Пъшков, Марин Поплуканов, на ръководителите на българското националноосвободително движение като Георги Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев. В изложбата са включени и репродукции на едни от най-популярните произведения на изобразителното изкуство и монументални паметници, посветени на Апостола – създаването на революционни комитети, залавянето и обесването на Левски, паметниците в София, Карлово и Ловеч. Първите три от фотографиите са от 1867 г. – Васил Левски като знаменосец в четата на Панайот Хитов, Апостола с брат му Христо и Христо Иванов-Големия по време на Втората българска легия в Белград и втора снимка от същото време – Левски сред по-голяма група легисти. На четвъртата снимка – от 1868 г., Левски е в цял ръст и е облечен в униформа на Първата легия в Белград. Следват два портрета на Васил Левски от 1870 г. Последната снимка на Апостола е от 1872 г., разпространявана от османската власт при издирването на Васил Левски след обира на турската поща в Арабаконашкия проход.
Чрез всички тези снимки се създава и съхранява представата за физическия образ на ръководителя на Вътрешната революционна организация. Чрез съхранените писма на Апостола и документи на организацията – Наредата, клетвата, устава на централния комитет, джобния бележник на Левски, до нас достигат неговите най-значими идеи за освобождение, за свободата – лична, национална, общочовешка, за равенство в бъдещата демократска република, която той вижда в своето свободно отечество, в което всички ще живеят под едни и същи закони.
Изложбата ще остане в Исторически музей-Ботевград до месец септември.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар