^

Исторически музей - Ботевград

Юбилейна изложба карикатури на Димитър Палчев

От 2.9.2014г. в зала "Орханиец" на музея  представяме карикатурите на реставратора на църквата "Св. Вознесение Господне"-Димитър Палчев.

Той пристига в Ботевград в далечната 1970г. Има богата трудова биография. Заедно със съпругата си Ангелина са работили по реставрацията на Рилския манастир, 4 години е бил художник в ЗРЧ Ботевград, в ДПУ, в КА"Чавдар" ДП "Тунели", а преди това в "Кремиковци"-София, мини "Бобов дол"...

Един от най-талантливите и продуктивни сътрудници на в-к "Ботевградски пламък" през годините.

Това е четвъртата му поредна изложба от карикатури в Ботевград и се открива във връзка с неговия юбилей.

        Директорът на музея г-жа Тодорка Коцева откри юбилейната изложба карикатури на Димитър Палчев при огромен интерес и препълнена зала "Орханиец". Поздрав към присъстващите поднесе с чудесно акапелно изпълнение на  народна песен  ученичката в ІХ клас Румяна Колева. С кратко представяне на художника и творчеството му, екскурзоводът на музея Десислава Иванова, приветства присъстващите на изложбата. Тя каза:

  "Терминът "карикатура" произлиза от итал. caricare (преувеличавам, натоварвам). Жанрът възниква през 16 век в ренесансова Италия, като за неин непосредствен предшественик се смята гротеската. В България, карикатурата е талантливо привнесена и проявена в творбите на имена като Борис Димовски, Доньо Донев, Илия Бешков... Карикатурата често е пряко свързана с определени исторически събития и лица. През годините е била и спирана и ограничавана, и заклеймявана, но...оцеляваща въпреки времената и техните нрави-все по-оригинална, силна, стилна. И често позабравеното старо, се превръща в търсено и добре прието ново.  Карикатурата има свой неприкосновен живот, като смеха-забраняван, ограничаван, но леещ се звучно – лекуващ и помиряващ стари и млади.

  Свой принос в карикатурния жанр има и Димитър Палчев, чиято съвсем не първа изложба откриваме днес. Той не решава глобални политически проблеми. Подсмихва се почти невинно на дребнички човешки пристрастености. В изложбата неотменно присъства и символа на Ботевград-часовниковата кула, запазена от 1866г. до днес, както и силата да се смеем тъжно или весело на забързания си делник, в който според Димитър Палчев децата ни не остават в България, а щъркелите съвсем не като в другите страни носят в клюновете си не само бебета, а и бастуни за застаряващата ни и съвсем изчезваща българска популация. Има я и беднотията, която с приближаването на зимата чука на вратите на всички ни и познатата гледка на ровещи в боклуците хора, конкуриращи десетките бездомни животни в обречената им битка за оцеляване. Малко е тъжен смехът на Палчев. Сред пъстроцветните багри, долавям съвсем неприкрита тъга и разочарование от това, което виждат очите ни ежедневно.

  Интересна е и темата за пишман ловците, рибарите, туристите..., в която долавям много повече радост и жизнен хумор. Напомнят ми един руски филм от близкото минало –„Особености на руския риболов”, в който ловните излети бяха един много смешен, безкраен гуляй. И тук без думи, в багри и щрихи е описана често най-истинската първопричина за любовта към „природата”.

  Най-многобройни са карикатурите осмиващи тютюнопушенето и алкохолизма. В тях се изявяват мъже и жени на различна възраст и различен професионален статус. Бутилката с примамливата течност оригинално е оприличена на летяща ракета, високоскоростен мотор, пушка...целеща се в дълбоко несъвършената ни човешка природа, с разбиране, без нарицателен тон, състрадателно и с изключителния психологизъм на талантлив самороден художник.

  Но нека не съм многословна, защото както самият  Палчев казва: „Творбите на художника говорят най-красноречиво за него”

И дали извън тях думите не са съвсем излишни, защото сред щрихите всеки може да открие и още нещо - частица от себе си, припознавайки се, смеейки се и променяйки се.

  Успех на Димитър Палчев и неговите карикатури и честит юбилей!"

Директорът на музея прочете поздравителен адрес от кмета на с. Трудовец и от екипа на музея, след което в залата прозвуча песенен поздрав за художника от  група "Весел живот" на с. Трудовец.

Всички показани творби художникът дарява за фонда на музея, а в зала "Орханиец"  те ще бъдат изложени в рамките на един месец.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар