^

Исторически музей - Ботевград

Алпинистите, покорили Елбрус, споделиха впечатления и преживявания от експедицията

В Исторически музей Ботевград днес гостуваха Христо Прокопиев и Николай Бенчев, двама от общо тримата планинари приключенци, изкачили най-високия връх в Европа – Елбрус (5 642м), който се намира в Русия. В зала „Орханиец” на музея липсваше третият планинар Павел Коцев, който бе възпрепятстван. Чрез снимков материал, видео клипове и разказ за най- вълнуващите преживявания, двамата алпинисти споделиха пред ботевградчани впечатленията си от експедицията си до Елбрус.

Христо Прокопиев показа на картата началната и крайната точка на техния маршрут. Той описва пътуването като вълнуващо, осеяно с много предизвикателства, трудни моменти, но и незабравими мигове.
Припомняме, че след усилена подготовка експедицията от Трудовец тръгна от България на 17 август, с личен автомобил. Нашите момчета се завърнаха на 1 септември, покорили най-високия връх в Европа – Елбрус, но поради лоши климатични условия тримата не успели да покорят и връх Казбек в Грузия.

От разказа на Прокопиев разбрахме, че пътуването им до Елбрус наистнина може да се сравни с незабравимо приключение. Трудностите и перипетиите по пътя на тримата трудовчани не липсвали през целия път до крайната им точка.

Маршрутът на тримата алпинисти минавал през Украйна, където по думите им започнало „истинското приключение”. „На няколко километра от границата имаше бариери, камъни, картечни гнезда и войски. Навсякъде ни спираха, снимаха ни, разпитваха ни и никой не ни предупреди, че границата е затворена. След доста време пристигнахме в Керч, където беше основната блокада. Там военните не ни допуснаха, но ни обясниха, че дни преди ние да се озовем на това място руски снайперист е открил стрелба, което довело до забрана за преминаване на чужденци. Принудени бяхме да се върнем в Херсон, за да ни бъде издадено разрешение от министерството за транзитно преминаване. Тези наши действия доведоха до забавяне на пътуването”, споделя Прокопиев.

От там ги насочват през Харков, което означава една обиколка и на Азовско море. Кошмарни часове нашите планинари прекарват в Харков. Тук шофьорът- Прокопиев е проверен с дрегер, който отчел 1,33 промила алкохол. Алпинистът твърди, че всичко било нагласено: „Дни преди да тръгнем не съм пил алкохол, три денонощия съм зад волана. Поисках кръвен тест, при което ми казаха, че той щял да покаже същото. Естествено всичко бе добре нагласено”, допълва Прокопиев. Българският алпинист бил заплашван със съд и затвор, бил държан часове наред. Прокопиев направил хиляди опити да обясни на служителите на реда, че ще потърси правата си в посолството, ще разгласи случилото се в медиите, но без резултат. Вариантът нашите момчета да продължат по пътя си бил срещу заплащане”.
Приключенията на планинарите продължили и в Русия, а после и по обратния маршрут, който преминавал през Грузия и Турция.

Присъстващите в залата имаха възможността да усетят емоцията и вълнението в душите на Христо Прокопиев, Николай Бенчев и Павел Коцев, наблюдавайки видео записа от стъпването им на връх Елбрус. Ботевградчани се докоснаха до една осъществена мечта, видяха радостта и прегръдките на тримата алпинисти, както и красивото небе над най-високия връх в Европа.

Повече подробности и снимки от експедицията тук.

Експедицията е осъществена със съдействието на община Ботевград, Никсметал груп, Атлантис Нет, ГРАММЕР АД, Кметство Трудовец и община Етрополе.