^

Исторически музей - Ботевград

„Арт ателие” на ученици от ОУ„Никола Йонков Вапцаров”

Днес в 15:30 часа в Исторически музей Ботевград, ученици от 4-ти и 6-ти клас представиха свои творби. Изявата е по проект „Успех” - „Училище за себеотвърждаване и подготовка към европейски хоризонти”. Мотото на проекта е „Да направим училището привлекателно за младите хора” с ръководител на проекта Веска Петкова.
Тодорка Коцева-директор на Исторически музей Ботевград ,откри изложбата с приветствие към всички присъстващи и благодарност, че са избрали точно музея за своята изява. Тя сподели, че учениците сами са подредили изложбата и даде думата на ръководителя на проекта.
Веска Петкова изрази щастието си от това, че учениците могат да представят поредната си представителна изложба в залата на Исторически музей. По проект „Арт-ателие” работят от миналата година и днес се представя третата поредна изложба. Миналата година са работили ученици от 5-ти клас, а тази -  с деца от 4-ти и 6-ти клас.
„Това е едно пространство, в което чрез изкуство децата могат да изразяват своите мисли, чувства и преживявания. Това е мястото на различните, будните, активните, плахите. Тук младите творци развиват познавателни социални умения. Чувстват се спокойни, свободни и защитени, да създават и да се изразяват с езика на изкуството”-каза г-жа Петкова.
Детските рисунки са уникален способ да разберем как децата виждат света. Затова изкуството е толкова важно. То дава свободата да се изрази вътрешният свят на човек, както и да се докоснат останалите до него.
Възпитаникът на ОУ „Никола Й. Вапцаров” – Влади, запозна гостите с темите, по които децата са работили.
Някои от темите, които се видяха, бяха - архитектурни пейзажи, като акцентът е върху различни проблеми, свързани с опазването на околната среда. Учениците са се занимавали с конструкция на цветни макети от картон и хартия на реално или фантастично градско пространство. Украсявали са стъклени предмети със специално изработена боя от самите тях. Сътворявали  са красиви украшения от полимерна глина, а за карнавала на училището сами са изобретили костюми, маски и цветя от вторични материали.
След представянето всички присъстващи имаха удоволствието да се насладят на творбите.

30.01.2013г. 17:07