^

Исторически музей - Ботевград

Денят на археолога бе отбелязан в Историческия музей

Днес в Историческия музей по повод Деня на археолога е подредена изложба, която се намира на втория етаж. В нея са подредени оръдия на труда, църковен стенопис от Боженишки урвич, Дневник от разкопките на тракийската крепост Градец в Краево, връх на стрела, катарами,намерени в некропола край Скравена, както и публикации за разкопките в нашия край, уточни Тодорка Коцева, директор на музея.
В днешния Ден  на археолога, гост на музея бе ученикът от ПМГ “Акад. проф. д-р. Асен Златаров”,Светлин Йотов, който преди четири месеца създаде уеб-сайт на музея –http://museumbot.bg . Светли разказа и нагледно показа чрез мултимедийна презентация за новостите и подобренията на сайта.
„От месец декември сайтът има нова модерна визия - обновен дизайн. Новост е и по-бързата скорост на зареждане на сайта. Някои от разделите са новодобавени, а други са обновени. В раздел Новини, ако някоя новина съобщава за проведена изложба, то под заглавието й има бутон, който ви пренасочва към раздел Изложби, където може да видите подробна информация за проведеното мероприятие. Сайтът вече е достъпен и за хора с увредено зрение - може да се увеличава шрифта на текста.
Заедно с обновения дизайн бе добавен и разделът Дарители. В него може да видите имената на хора обогатили с дарение музейните сбирки” – сподели Светли.
За да бъдат приобщени младите хора към дейността на музея, Светли е разработил и специален нов раздел, посветен на тях. Той е изграден от четири части – развлекателни игри, образователни игри, уроци и тестове. Образователните игри са пъзел, памет, судоку, морски шах, пинг-понг, тетрис.
Някои от артефактите в музея са представени по интересен начин чрез играта Археолог, която е образователна. Тя е специално разработена и пусната във връзка с Деня на археолога.
Частта с уроците ще съдържа както уроци свързани с историята на родния край, така и най- важните уроци от учебното съдържание от 5 до 12 клас. Това ще спомогне за по-тясна интеграция между музея и отделните училища.
Ще има и разнообразни по вид тестове, които ще бъдат предназначени не само за младите хора, но и за всеки любител на историята. Чрез тях, те ще проверят своите знания.
Във втория раздел Медиите за нас вече са публикувани и ще се публикуват статии от различни медии, свързани с Историческия музей и неговата дейност. Напълно завършена е и виртуалната разходка.
„Сайтът е с отворен характер и постоянно ще се обновява и обогатява. Това се прави с цел да се дава по-пълна информация за посетителите на музея. Предстои и изграждането на нов раздел Моят роден край, където потребителите ще може да качват снимки, видео, презентации и стихотворения, свързани с Ботевград и околността” – допълни още Светлин Йотов.
Тодорка Коцева изрази своята благодарност към Светли за всичко, което е направил за Историческия музей.