^

Исторически музей - Ботевград

Днес честваме 132 години от Съединението

132 години от Съединението между Източна Румелия и Княжество България, честваха днес Община Ботевград и признателните поколения.
Събитието бе отбелязано с две мероприятия, организирани от общината.От 11.00ч в Исторически музей-Ботевград бе представен филмът “Съединението – Новото възкресение на България” на историка д-р Силвия Робова. Той е създаден и посветен на Съединението на Княжество България и Източна Румелия от 1885г. Предоставен е с любезното съдействие на научен сътрудник Стефан Шивачев – Директор на Исторически музей Пловдив, един от големите изследователи на следвоенна България.
Датата 6-ти септември е обявена за национален празник на Република България с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998г.
„Съединението на Княжество България с Източна Румелия е един от звездните мигове в българската история. Неслучайно това определение е дадено от академик Георги Марков. Събитието, което променя живота на държавата и българите”. Това заяви директорът на Исторически музей Рени Лазарова, като въведение към днешния празник пред пълна зала „Орханиец”. Тя припомни, че още през пролетта на 1885 г се сформира БРЦТК, чиято основна задача е да прокламира обединението чрез публикации в пресата и демонстрации. След като в края на август военните получават уверението на княз Александър Български, че той подкрепя идеята, пътят на реализирането на дълго чаканото от всички българи обединение, е предначертан." След априлската епопея през 1976 г това е вторият случай, в която енергията избухва с такава сила и води до такива резултати, защото въпреки съпротивата на Русия, Съединението получава международно признание”, подчерта Лазарова. По думите й последващата Сръбско-българска война демонстрира мощта на българската нация, подчинена на една кауза, в името на която си заслужават усилията. „До обединение не се стига никога повече, нито по-късно”, каза директорът на Исторически музей и отправи поздрав към всички присъстващи.
Гости на събитието бяха кметът Иван Гавалюгов, зам.кмета Румен Христов, секретарят на Община Ботевград Стефка Граматикова, председателят на ОбС Любомир Лилов, общинският съветник Борислав Витков, общественици и граждани.
След празничното мероприятие в музея, гражданското шествие се отправи към паметника на Незнайния воин, където бяха положени венци и цветя.

"Рано сутринта, войските разположени в околностите на Пловдив , начело с майор Данаил Николаев и четата на Чардафон Велики влизат в Пловдив, обкръжават Конака и арестуват Гаврил Кръстевич. Румелийското правителство е свалено". Това каза в своя доклад водещата Цветелина Пенева.По думите й провъзгласяването на Съединението се приема с ентусиазъм от българския народ. Навсякъде се устройват народни събрания и манифестации в негова подкрепа. След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция, Съединението получава международно признание. с подписването на Турско-българската спогодба през 1886г. Премахната е една от най-тежките неправди на Берлинския конгрес и се разчиства пътя за независимото държавничество на България. Берлинският договор от 1978 г определя Княжество България, като васална. Българският Княз е формално назначаван от Султана за генерал-губернатор на Източна Румелия. Независимостта на България е следващата цел на българския политически елит. „Историята доказва, че без общите действия на Княз Александър Батенберг, председателят на Народното събрание Стефан Стамболов, министър-председателят Петко Каравелов, опълченците от Голямо Конаре и опълченците от Руско-турската войн, нямаше да се стигне до обединение – право, заслужено с кръв и извоювано с борба”, с тези последни думи водещата даде начало на церемонията по полагане на венци и цветя.