^

Исторически музей - Ботевград

Две гостуващи изложби бяха открити в Исторически музей Ботевград

Две гостуващи изложби бяха открити днес в Исторически музей Ботевград по повод празника на града- изложба от 7 броя златни предмета, отбрани екземпляри от колекцията „Християнско изкуство“ и изложба от гравюри, посветени на Руско – турската освободителна война от колекцията на Градска художествена галерия – Стара Загора. В 16ч. започна официалното откриване, на което гостуваха ученици от ОУ „Н.Й.Вапцаров“, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“.

Директорът на музея Рени Лазарова приветства учениците и техните преподаватели. Лазарова запозна гостите с повода и темите на двете изложби. За експозицията „Гравюри, посветени на Руско-турската освободителна война“, тя сподели: „За ботевградската публика Художествена галерия Стара Загора подбра колекция от сто гравюри, изработени по репродукции и рисунки на чуждестранни военни кореспонденти, изпращани на техните издателства по времето на Руско-турската освободителна война от 1877- 1878г. Стотиците рисунки, които създават, са конкретно изображение на походи и битки, своеобразна хроника на войната. Лично е окомплектована от проф. Марин Добрев. Колекцията за първи път напуска пределите на Стара Загора“.

Изложбата „Християнска храмова утвар от колекциите на Национален исторически музей” пък за пръв път излиза извън пределите на фонда на НИМ. Тя представлява сакрални християнски предмети, използвани от константинополския патриарх в края на XVв. за извършване на литургичните служби в храм-паметниците.
Сакралните християнски предмети са забележителни произведения на християнското изкуство, представят една малка, но безценна част от историята на православното християнство. В Исторически музей Ботевград ще бъдат представени 7 елемента от златната колекция: мощехранителница на Св. Дионисий I Патриарх Константинополски (от 2 части), кандило, потир (2бр.) реликвиарий и икона-диптих.

Икона - диптих
Разпятие (ляво крило); Св. Богородица Пътводителка (дясно крило), XIX в., обков, дърво, темпера, сребро с позлата, 13 х 10,5см
Иконата се състои от два дървени панела, които от вътрешната и страничната част са обковани със сребро и са съединени с панти. На лявото крило е изобразен кръст, на обкова са представени Разпятие Христово и символите на четиримата евангелисти. Образите и надписа са позлатени. На дясното крило на диптиха е представена Богородица Одигитрия. Одеждите и нимбовете на Св. Богородица и Иисус Христос, както и част от надписа, са позлатени.

Реликвиарий
1783г., манастир „Св. Богородица Косиница”, сребро с позлата, мед, 25,5 х 18 х 10 см
На предната страна на кутията е представена сцената „Успение на Пресвета Богородица”, която е патронна за Косинишкия манастир, за когото е била изработена мощехранителницата. На капака в аркада са представени четирима светци в цял ръст: св. Дионисий; св. Йоан Златоуст; св. Панталеймон; св. Андрей Първозвани. Св. Дионисий I Патриарх Константинополски, който е покровител на манастира Косиница, където е живял до края на живота си, е представен в монашески одежди, с архиепископски жезъл. Св. Панталеймон е представен със стандартна иконография, в ръцете си държи кутия с лечителски принадлежности.

Мощехранителница за черепа на светеца с формата на негово портретно изображение, 1788 г., манастир „Св. Богородица Косиница”, сребро с позлата, ниело.

Кандило
1789 г., сребро, с характерната за периода от края на XVIII в. форма и украса. На най-изпъкналата част са запоени три серафима.

Потир
1796 г.,сребро с позлата, ниело. На основата на потира в четири овални медальона, разположени пейзажно, има изобразени следните сцени: Молитва в Гестиманската градина; Залавянето на Христос; Поругание Христово; Пътят към Голгота. На чашката, отново в овални медальони, но разположени портретно, има изобразени, в цял ръст образите на св. Богородица, Иисус Христос, св. Йоан Кръстител и сцената Разпятие. Потирът е украсен с множество растителни орнаменти и гирлянди.

Потир
XVIII в., сребро с позлата. Експонатът представлява малък потир с изящни растителни орнаменти, по-голямата част от повърхността, на който е позлатена.

Мощехранителница
1805 г., манастир „Св. Богородица Косиница”, сребро с позлата, филигран, гранулация. Тя е с форма на призма, чиято основа е шестолъчна звезда. Символично представя храм с форма на ротонда. Вътрешната страна на капака е богато орнаментирана със сребърен позлатен фриз, монтиран върху червено кадифе, и рамкиращ шестстенен медальон, с образа на св. Козма, чиито мощи е съхранявала мощехранителницата. Пропорциите са скъсени. Около гнездото, където са били видими мощите, има шестстенна позлатена плочка с богат растителен ажурен орнамент, около него е изкован дарителски надпис. По стените отново има монтирани позлатени ажурни плочки с растителен орнамент, които рамкират конвексна окръжност, която е основа на красиви цветове, чиито венчелистчета са изработени с филигран и гранулация, а в центъра им има каса, в която е имало монтирани цветни камъни, които липсват. На капака има също шест от тези красиви цветя, изработени със сложна ювелирна техника. Куполът представлява полусфера, която е решена по подобен на изработката на цветята начин, но е още по-пищен и сложен като изработка.