^

Исторически музей - Ботевград

Две събития в ИМ- Ботевград по повод Европейските дни на културното наследство 2018г.

„Културното наследство е не само наследство от миналото, но и ресурс за бъдещето ни “Тибор Наврачич, европейски комисар по въпросите на образованието, младежта, културата и спорта!

Европейските дни на наследството 2018 ще се отбележат в цяла България. Тази година те ще се проведат на 20, 21 и 22 септември под мотото „Изкуството да споделяме“ и ще са кулминацията на обявената от Европейския парламент и Съвета на ЕС Европейска година на културното наследство 2018.
Това наследство е навсякъде около нас — в градовете, в пейзажите, в археологическите ни обекти. Можем да го открием не само в литературата и в изкуството, но и в занаятчийските умения, в кулинарията, във филмите, песните и приказките. Културното наследство ни обединява в своето многообразие. Днес то е по-достъпно от всякога, благодарение на технологиите и интернет.

Събитието се отбелязва в 50 европейски държави и ще даде възможност на гражданите на Европа да разберат по-добре това, което ги сближава и да честват заедно споделени ценности.

На 20 септември 2018г. от 17.30 часа, Исторически музей – Ботевград ще отбележи този форум с две събития:
“Изкуството да споделяме” – Изложба на направените дарения през 2017 – 2018г., връчване на свидетелствата на дарителите!

И “Българските празнично-обредни хлябове и художествените печати на Веселин Райков” – Изложба и лекция за символиката и силата на българския обреден хляб!

На 22 септември в деня на Националния празник, отваряме врати за вас с безплатен вход! Заповядайте!