^

Исторически музей - Ботевград

Екзотични пътешествия през обектива на Данчо Русчев-Джино

Днес в Историческия музей бе представена фотоизложбата на Данчо Русчев – Джино, озаглавена „Камчатка – Китай – Тибет-Портрети”.
Директорката на музея, Тодорка Коцева, приветства всички присъстващи и представи госта.
Данчо Русчев  е архитект по професия, но с изключително разностранни интереси. Роден е през 1971г. в Тула, близо до Москва, но детството си прекарва в Сопот. От 20 години живее в София. Това е третата му изложба, бил е и в Перу, Индия, Непал. Настоящата изложба е правена в продължение на три години и включва фотографии от местата, които е посетил – Камчатка, Китай, Тибет.
Съпругата му, Димитринка Проданова, е племенница на алпиниста Христо Проданов. Тя е психолог и в момента пише пътеписи, свързани с тези пътешествия.
Освен фотограф, Джино рисува и акварел.
„За пръв път откривам изложба пред толкова много хора и съм изключително очарован от това” – сподели Данчо Русчев.
Той разказа подробно за своите пътувания, за емоциите и перипетиите, през които е преминал по време на пътешествията си.
Връзката му с Русия е силно емоционална и за това първото му пътуване е до Камчатка през 2009 година, което прави самостоятелно без съпругата си. Там той търси по-екзотични дестинации и заснема интересни хора. Джино разказа за племето евенки, за техния бит и култура. Заинтересувал се е да заснеме Новата година, която евенките празнуват на 20 май, тъй като тогава рибата идва от океана. На празненството  в продължение на седмица той завързва много познанства, а от там продължава своите пътувания на автостоп.
В началото на 2011 година, заедно със съпругата си, се отправят към Китай и по- скоро  - Тибет.  Посещават първо Кунмин, столицата на Юнан, провинция в югозападната част на Китай. От там маршрутът им минава през други исторически градове, а крайната им дестинация е Тибетското плато и Шангри Ла. Разбира се, пътешествията им не минават без препятствия, но пък успяват да се запознаят с много хора и да научат за традициите на тибетските семейства.
Джино разказа на присъстващите  историите на всяка една от неговите фотографии.
„Най-интересното и хубаво пътуване се получава, когато не знаеш какво ще ти случи” – сподели той.
 Изложбата ще бъде на разположение до 16 февруари.