^

Исторически музей - Ботевград

Филмът “Лъвский – европеец в българско” ще бъде показан и в Ботевград

В навечерието на 180-тата годишнина от рождението на Апостола на българската свобода, в Ботевград ще бъде показан документалният филм „Лъвский – европеец в българско”. Събитието ще се състои на 17 юли от 18 часа в зала „Орханиец” на Историческия музей.

Образът на Васил Левски оживява в новата творба на режисьора Искрен Красимиров. Филмът е част от неговата поредица „Незабравимата България“.

Тежката задача да влезе в кожата на Левски се пада на популярния актьор със златен глас – Симеон Владов, който е наш съгражданин. Той озвучава стотици филми, играе в театрални постановки, които се радват на успех сред публиката.

„Искам да пресъздам Апостола като един обикновен човек – с раната в стомаха, с калните цървули, с двата гроша в джоба, с турската потеря по петите. Такъв е бил Левски – човек като всички нас. Но той дава живота си, за да добием Свободата си. Затова за мен той е най-великият българин и аз благодаря на Искрен, че ми помага да сбъдна детската си мечта – да изиграя моят любимец Васил Левски!“, споделя Симеон Владов пред nglas.wordpress.com

Сюжетът на лентата обхваща три теми – идеалът, парите и предателството. „Левски има много предатели“, казва режисьорът на филма Искрен Красимиров. „Но самият той предрече предателството, и се превърна в Българския Христос“, допълва той.

Искрен Красимиров е основателят на "НЕзабравимата БЪЛГАРИЯ". Режисьорът е родом от Мездра. Завършва с отличие гимназията в родния си град, след това се дипломира с грамота за "Най-добър ТВ оператор" на Арт Колеж по Визуални изкуства - София, випуск 2010г. Бакалавърската и магистърската степен на висшето си образование взима в НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ - София, специалност "Филмова и ТВ режисура" на департамент "Кино, реклама и шоубизнес". Автор е на десетки късометражни, документални и игрални филми, най-известните от които са "БОТЕВ: От Голгота към Свобода" (2013г.), "Коледен триптих" (2014г.), "Грешникът-светец" (2015г.), "100 000 крачки с БОТЕВ" (2015г.), "Живот на кръстопът" (2014г.) и др. Освен режисьор и оператор, Искрен е и продуцент и монтажист на филмите от поредицата "НЕзабравимата БЪЛГАРИЯ".

Искрен Красимиров и Симеон Владов ще присъстват на прожекцията на филма в Ботевград.