^

Исторически музей - Ботевград

Филмът "Възвишение" показва обира на турската хазна при Арабаконак преди 145 г

След 10 ноември 2017 г тръгва художествения филм „Възвишение”, посветен на обира на турската хазна при Арабаконак. Това стана ясно, след като главните герои, участващи в него, гостуваха на Исторически музей-Ботевград по повод 145 от паметното събитие. Това бяха актьорите Весел Анчев и Владимир Михайлов, а заедно с тях бе и популярния актьор Ивайло Захариев със съпругата си Миряна и двете им деца. Филмът е създаден по едноименния роман на Милен Русков, чиято премиера предстои на 10 ноември. Негов режисьор е Виктор Божинов. Филмовата продукция е с времетраене 220 минути и заснет в рамките на една година, през всички сезони на годината.

Срещата-разговор с живите потомци на участниците в обира откри директорът на Исторически музей Рени Лазарова, която отправи поздрав към всички присъстващи в зала „Орханиец” по повод 109 години от провъзгласяването на Независимостта на България. Директорът припомни, че Независимостта на Третата българска държава е обявена на 22 септември 1908 година в църквата“ Св. 40 мъченици“ в старопрестолния Търновград с манифест на Княз Фердинанд.
„Само трийсет и шест години по-рано на същата дата в нашия край местни членове на орханийския революционен комитет, правят своята малка крачка към голямата свобода и независимост! На 22 септември 1872г. в прохода Арабаконак, чета начело с Димитър Общи, извършва обир на Орханийската хазна. Да! За нас историците този акт е обект на противоречиви оценки, но за участниците в революционното движение и техните потомци това е оправдано и нужно действие!”, заяви Рени Лазарова. Според директорът въпреки последиците, сам по себе си, обира има огромно значение, като първата организирана, въоръжена акция на българското население срещу османската власт. „В показанията си, членовете на орханийския революционен комитет Марин Николов, Божил Генчев Божков и Велчо Шунтов казват, че са били хората, които оказват помощ на четата на Димитър Общи, а не вземат участие в самия него! По-късно заловени от властите, те са осъдени и заточени в Диарберкир!”, подчерта Лазарова.

Официални гости на събитието бяха кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов, секретарят на общината Стефка Граматикова, Тихомир Найденов- ръководител на групата съветници от ГДБОП и др.

Свои спомени и впечатления представиха живи наследници на участниците в обира на турската хазна при Арабаконак - Цеца Христова, наследник на Недко Даков /Комитата/ и Кети Шунтова наследник на Велчо Шунтов. Стефка Граматикова пък е наследник на Божко Божилов.


„Нашите предци са първите, които са предприели едно нападение срещу една огромна Османска империя. Гордея се, че ние сме били единствените, както и единствените, когато набучените глави на Ботевите четници са били откупени от местни чорбаджии ”, подчерта Цеца Христова. Прадядо й е бил две непрекъснати години куриер на БТРЦК като търговец. Когато е арестуван и подложен на нечовешки мъчения, той единствен не предава участниците в обира. Изпратен на заточение в Диарбекир през януари 1873г. Там се запознава със Стоян Заимов и поддържат приятелство след това. Връщайки се от заточение дядо Недко прави родната си махала, в село Осиковица. Умира през 1927г.

Кети Шунтова, правнучка на Велчо Шунтов припомни, че обирът е станал в местността „Пашата” и извършен от орханийските революционери.
„Никак не е било лесно на нашите безстрашни деди да се решат на такава смела постъпка. Те твърдо вярвали, че ще успеят в това страшно начинание”. По думите на Кети Шунтова в хазната е имало 125 хиляди гроша и много малко са били златните.

Учителят по история, преподавал в ГПЧЕ"Ал.Константинов" Правец и изследовател на делото на Левски Гетко Гечев, заяви, че се е наел да изследва образа на Димитър Общи след много години размисли. „Имам един въпрос...знаете ли защо навсякъде го представят като висок и слаб човек, та той е бил точно обратното – едър набит...! Вече е свършен факт, но да ви кажа, той е можел да пее чудесно! Нека се знае. Пожелавам успех!”, каза Гечев.


Свои впечатления за ролите си на революционери разказаха пред аудиторията актьорите Владимир Михайлов в ролята на Симо Влаха и Веселин Анчев в ролята на Велчо Шунтов. Във филма мястото на обира е изтеглен с 1 км по-надолу. Актьорите изразиха възхищение от патриотизма на нашите предшественици, като споделиха, че животът им е бил много труден. Те изразиха благодарност към ботевградчани, че 145 години са запазили традицията и я предават на поколенията.