^

Исторически музей - Ботевград

http://balkanec.bg/malinka-tsvetkova-neka-se-vgledame-v-malkite-neshta-i-namerim-istinskiya-smisal-na-zhivota-41029.html

Разказите й се четат на един дъх!Защото случките в тях са съпреживени. Написани простичко, и от сърце. Героите са назовани с истинските им имена. Това е петата й книга и всеки път, идвайки да я представи в родния Ботевград, разказът за нея събира много хора. Този път, за да разгадаят посланията в „Магията живот“. Авторът Малинка Цветкова, досега позната като поетеса, с петото си издание подарява на читателя 16 разкази и импресии, които представят живота в неговото многообразие- в испанския град Ибиса, където живее и работи, и в родината. Всички са подредени в хронологичен ред. Те са писани в периода от 2014г до 2018г. Единадесет от тях са удостоени с награди - 10 от чуждестранни конкурси и една от България. Първата творба „Разказ с неочакван край“ се ражда спонтанно, след като авторката намира на улицата масивна златна верижка и я занася в полицията в Ибиса. Повечето нейни познати й казват тогава, че е луда, защото в този туристически град ще бъде трудно да бъде открит собственикът на гривната. Малинка дала прост отговор „Ако аз загубя нещо скъпо и ми е някакъв спомен, ще ми е мъчно, така че се поставям на мястото на човека, който я е загубил“. За нея , това да достави радост, е по-силно да отнеме чужда вещ, присвоявайки я. След повече от три години съвсем неочаквано получава писмо, че в обявения от закона срок никой не е потърсил скъпата вещ и тя е новият й собственик.
Любимият разказ на авторката е „Два знака за безкрайност“. В него пише как съдбата среща мъж и жена, отдадени изцяло един на друг, въпреки преклонната си възраст. Смисълът на метафората поставя значението на възрастта 88 г като преломна в техния живот, защото числото 88 обърнато хоризонтално, е като два знака за безкрайност. Авторката поставя на вниманието на читателя темата за безпределната съпружеска любов, която може да бъде тъй силна, дори на прага на дълбока старост. Разказът получава Диплом за „Отличие“ в Аржентина, в началото на 2018г.
„Магията живот” излиза на два езика – български и испански /La vida magica/. Книгата е отпечатана от издателство „Карена” в Барселона. Да пише за обикновените неща от живота и да накара читателят да направи сам изводите, това е почеркът на Малинка Цветкова. „Надявам се моите разкази да са повод за размисъл“. Това е и основната идея в един от разказите „Мисията изпълнена“, който печели първа награда на международния конкурс „Изящно перо“ в Чикаго, в края на 2017г.
Както във всички книги, така и в последната присъства родният Ботевград. Този път с импресията „Спомен с дъх на липа“. За изминалите 11 години в Испания ароматът на липата е непрестанен копнеж в съзнанието на авторката. И разбира се споменът за разходката през целия град та чак до фамилната вила на Зелин, ароматът на липа е оставил траен спомен . В разказа „Жената в мен“ – първа част, един от героите е не кой да е, а покойният вече актьор- любимец на народа- Георги Парцалев. Случката отново е по действителен случай, преживян от ботевградчанката.
За пореден път Малинка Цветкова се доверява на професионализма на художничката Цветелина Атанасова, която сътворява оригинална корица и илюстрации в книгата. Художественото оформление показва нагледно вътрешния мир на писателката , която еднакво добре пише за природата, любовта и човешките взаимоотношения. Авторката избира заглавието „Магията живот“ не както традиционно го прави – спира се на заглавието на първата творба, а взема в предвид обстоятелството, че във всеки един разказ в книгата има магия.
Животът на Малинка в Испания освен работа, е наситен с много контакти в литературните среди. Две зими има щастието да бъде в Мадрид, където участва в литературни четения и празници. Хората с поетична душа според нея са надарени с един особен финес, който липсва у хората, на които всякакъв вид изкуство е чуждо. И добавя – „Поетите са говорителите на обществото“.
За себе си авторката казва, че е непоправим оптимист. Смята, че нещата в България не са толкова черни и че всеки може да помогне страната да се промени към по-добро. Особено чувствителна на темата доброта. В три от разказите описва добротата на един човек, който въпреки че нищо не може да промени в своята съдба, остава чистосърдечен и посреща хората с усмивка, отворен към света.
Малинка Цветкова предсатви книгата "Магията живот" в Ботевград на 26 януари от 11.00 часа в залата на Исторически музей – Ботевград. Тръгва си обратно за Испания на 13 март. До тогава има още три представяния на книгата в страната. Следващото е в литературните среди на Пловдив, на 9 февруари във Военния клуб и на 15 февруари в София, в Чешкия културен център. На 7 март в Трудовец ще бъде гост на литературно четене на цикъла „Жената в мен“, посветено на 8 март.

Книгата „Магията живот“ може да бъде закупена и он лайн, като хартиен носител и PDF файл. За финал Малинка Цветкова пожелава на читателите „Нека всеки се оглед а и види някакъв смисъл в ежедневието си, за да може да осъществи живота си по-целенасочено. Много ще се радвам, ако читателите прочитайки моята книга, се замислят и започнат да се вглеждат в малките неща“.