^

Исторически музей - Ботевград

Исторически личности „оживяха” в Европейската нощ на музеите

Атракцията в Европейската нощ на музеите, която в момента се провежда в Исторически музей-Ботевград са младите таланти от младежки театър „Карнавал” с ръководител Мирослав Йорданов към Народно читалище ”Христо Ботев” гр. Ботевград. От началото до края на форума те ще посрещат посетители в музея с театрални етюди, пресъздаващи участието на исторически личности в събития от националната ни история.

Немската девойка Каролина Енечка е жена на български офицер. Тя се представи, че помага в превода от български на немски език по време на войната. Каролина е в България през настоящата учебна година по линия на обучение на разменни начала между нашата страна и Германия.

Кристиян Сираков от ППМГ „Акад. проф. д-р Ас. Златаров”се превъплъти в офицер Сираков от Втората световна война. За себе си той казва: „Участвал съм в безброй битки, за да защитя моята Родина”.

Теодора Недялкова от 12 клас в ППМГ Акад. проф. д-р Ас. Златаров” посреща посетителите на музея, облечена като жена на опълченец с двете си деца. „Заедно с моите деца се грижим за къщата, заедно с тях шием костюми за въстанието”. В ролята на децата са Теделин и Десислава от детския театрален състав.


Гергана Динкова – магистър по „Икономика на търговията” (УНСС) по много умел и сполучлив начин претворява образа на Райна Княгиня „Ушила съм Априлското знаме. Развях го редом с Бенковски. Три години учих медицина в Москва и съм първата дипломирала се акушерка. Със спестените пари от акушерство дарих за строителство на Майчин дом. Отгледах 5 сина , като едно момиченце осинових”, каза тя с гордост.

Цветелина Пенева от 12 клас в ППМГ Акад. проф. д-р Ас. Златаров” изпълнява ролята на Румяна Войвода, представяйки се с думите:”Наричат ме планинската царица. Създадох своя собствена чета и се борих за освобождението на България”.

Вяра Иванова показа дълга на руската жена, чиито съпруг е загинал във войната „Аз съм тук в България,за да помагам с храна за опълченците”.Васил Василев, облечен като кукер и със сабя в ръка, демонстрира юнашката сила у българина.

Театралните етюди за първи път са част от Европейската нощ на музеите и имат за цел да популяризират взаимнозависимостите между културните институции и ролята на музея в тях. Така директорът на Исторически музей-Ботевград Рени Лазарова обясни идеята си да покани младежкия театър да участват в инициативата на музея.