^

Исторически музей - Ботевград

Изложбата „Камчатка, Китай и Тибет” бе открита в зала „Орханиец” на музея

Изложбата „Камчатка, Китай и Тибет” бе открита официално тази вечер в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград. Тя съдържа 30 фотографии на арх. Данчо Русчев – Джино. Снимките са вдъхновени от излъчването на хората, които той среща по време на своите пътешествия в екзотичните дестинации. Фотосите са правени в продължение на 3 години. 


„За първи път откривам изложба пред толкова много хора. Всичко е организирано, гостите идват навреме, което много ме впечатли”, каза Данчо Русчев. С много патос и емоция той разказа за своите преживявания по време на пътуванията си в Камчатка, Китай и Тибет. Не се интересува толкова от природните картини, колкото от интересните хора, които среща. „Почти не вдигам апарата, за да снимам пейзажи. Според мен това е друго изкуство”, каза Русчев. Всяка от неговите снимки има история, изразена чрез лицата на: евените – малочислено племе, което населява територия в Камчатка, монасите от Тибет, бедните деца, намерили убежище в манастирите, колоритните жителите на някои от китайските провинции.


Изложбата ще гостува в Ботевград в продължение на три седмици. Фотосите се продават, но авторът поставя ограничение – само по две копия. Цената на снимка е 100 лева. 
 
Данчо Русчев е роден през 1971 година в Тула, близо до Москва. Израснал е в Сопот. От 20 години живее в София. Близо 10 години е главен архитект на Годеч. Има и няколко осъществени проекта зад граница. Именно тази възможност събужда у него страстта към пътешествията до екзотичните дестинации. Някои от тях е посетил заедно със своята съпруга Димитринка Проданова – племенница на алпиниста Христо Проданов. Тя е психолог по професия. В най-скоро време Димитринка Проданова ще издаде пътеписи за посещенията си в далечните земи, стана ясно на откриването на фотоизложбата.