^

Исторически музей - Ботевград

Книгата на Иван Стаменов представя нов прочит за Васил Левски и Димитър Общи

„Дела трябват , а не думи!“. Това е един от заветите на Васил Левски, които днес Рени Лазарова, директор на Исторически музей Ботевград, припомни в навечерието от гибелта на Апостола на българската свобода. Те бяха изречени минути преди да бъде представена личната интерпретация на живота и делото на Апостола, през погледа на Иван Стаменов от Скравена. За него директорът на музея каза, че е избягал от историческата инерция и се е постарал да изготви една историческа справка, което е най-трудно.

„Разказани животи – Васил Иванов Кунчев Йеродякон Игнатий - Левски“ е заглавието на книгата, която днес събра родолюбиви граждани в Исторически музей Ботевград. Пред аудиторията Иван Стаменов сподели, че намерението да напише книгата, се породило след разговор с краеведа Мария Милтенова, която му подарява статия за Димитър Общи. Тя му препоръчва да напише нещо повече за Димитър Общи. Когато Стаменов започва да събира материали за него, попада на много факти за Васил Левски. Прочитайки около 60-70материали и книги Иван Стаменов решава, че има разминаване между дати и събития. На първо място той е категоричен, че не Поп Кръстьо е предал Левски и се обосновава в самата книга. Според автора Васил Левски за първи път идва на 15 декември 1871 г, като първият с когото установява връзка, е Гаврил Брънчов, съдържател на Шарения хан в Орхание. На 2-ри април 1872 г Левски за последно преспива в орханийско. “Българската наука игнорира всички факти, които си противоречат“, категоричен е Стаменов. Според него не ни прилича като нация да не знаем кога е роден Васил Иванов Кунчев, къде е гроба му и от кой е предаден.

По време на представяне на книгата, Иван Стаменов се спря на основаването на тайния революционен комитет в Орхание, неговите съзаклятници и жертвите на Диарбекирското заточение. С най-големи присъди, според автора. са Велчо Шунтов и Божко Божилов, които са били изпратени в медните рудници на Аргана Мадени.
Авторът подробно се спря на залавянето на Апостола и посочи , че съществуват 4 спомена на Николчо Цветков, съратник на Левски.

Според директора на Исторически музей Рени Лазарова едно от безспорните качества на книгата е, че Стаменов представя в хронологичен ред пътуванията на Левски.
„Събрал съм онова, което е разпиляно в различни публикации и книги, което е било игнорирано или омаловажавано като информация за Левски. Помъчил съм се да представя фактите в една по-четивна форма“, заяви Иван Стаменов..

В края на събитието Стефка Граматикова, секретар на Община Ботевград, изказа благодарност на автора, за неговия принос в историческите изследвания на миналото на Ботевградския край. „Както всички знаят това не е първата Ви книга и Ви пожелавам здраве и творчески ентусиазъм, за да можете да продължавате с тази задача“, заяви Граматикова.