^

Исторически музей - Ботевград

Литературен клуб "Стамен Панчев" отпразнува своя 50 - годишен юбилей

01.11.2013г. 20:07


На днешния светъл български празник – Деня на народните будители, Литературен клуб „Стамен Панчев” отпразнува своя 50-годишен юбилей. Празничната програма се състоя в зала „Орханиец” на Историческия музей.
В залата бяха изложени табла на създателите на клуба и на всеки един от членовете му, със снимки и история. Във фоайето на музея пък е подредена изложба с произведенията на литературните творци от нашия край, която ще бъде на разположение на гражданите до 25.11.2013г.
 
Тодорка Коцева, директор на музея, с удоволствие предостави думата на Марин Кадиев – председател на Съюза на независимите писатели в България.
„Честит празник на всички духовни хора в тази зала, които са и будители. България е единствената държава в света, която чества не един, а два духовни празника – 24 май и 1 ноември. Няма такъв аналог. Каква по-голяма гордост от това” – с тези думи започна своето слово, г-н Кадиев. По повод на изложените табла, изобразяващи членовете на литературния клуб, той заяви: „Това, което сте направили десетки творци, макар и в различни варианти, дава един национален облик. Такъв албум в момента няма никъде, дори и в София. Ето това е духът”.
 
Думата бе дадена и на Митрофан Велев- почетен председател на литературния клуб – „Щастлив съм, че съм сред вас, че ви има и заедно ще отбележим вълнуващия празник на литературния клуб „Стамен Панчев” и Денят на будителите. Особено съм радостен, че сред нас е и Марин Кадиев- истински и необикновен приятел на литературния клуб”.
 
Пейо Пеев, председател на литературния клуб „Стамен Панчев” припомни, че клубът е написал персонално около 60 индивидуални книги, част от тях изложени във фоайето на музея. „Имаме издадени и общи книги – 2 алманаха и 2 сборника. Благодарение съдействието на общината, излезе книгата „Градът с името на Ботев”. Ние се гордеем с тази книга, защото тя е една малка енциклопедия от културния живот на Ботевград”, заяви  Пейо Пеев и благодари още веднъж за съдействието на Общината и на кмета Георги Георгиев.
 
Всеки един от членовете на  клуба представи пред препълнената зала по едно свое стихотворение. Това бяха Царинка Божилова, Любен Томов, Мария Петкова, Пейо Пеев, Петко Павлов, Иван Каменов, Зоя Петкова, Мико Дончев, Таня Банкова и Иван Боженски.
По време на празничната програма прозвучаха музикалните изпълнения „Аве Мария” – изпълнено от Иван Боженски и Силвия Младенска, Песен за музея – изпълнена от Павел Павлов и Иван Боженски, песен по текст на Петко Павлов, изпълнена от Мария Ценев, както и химнът на Народните будители.
 
Празникът уважиха секретарят на общината Цеца Иванова, Веселка Божкова- гл. експерт в отдел „Култура и вероизповедание”, приятели на клуба от литературния клуб от Елин Пелин и много други.