^

Исторически музей - Ботевград

Официален старт на Европейска нощ на музеите бе даден в Исторически музей Ботевград

Европейската нощ на музеите бе официално открит днес от 19.00ч във фоайето на исторически музей-Ботевград. С „Добре дошли на нашия специален форум” приветства всички присъстващи директорът на музея Рени Лазарова.

Всяка година на 18 май светът отбелязва Международния ден на музеите. Решението е взето по време на 11-та Генерална конференция на Международния съвет на музеите.

Рени Лазарова направи кратка презентация на днешната международна инициатива, като съобщи, че след Първата световна война се създават условия за изграждане на международен орган за сътрудничество в областта на музейното дело. През 1946 г след Втората световна война към ЮНЕСКО се изгражда международен съвет на музеите – т.нар. ИКОН. Според устава на ИКОН музеите работят в служба на и обществото и неговото развитие, отворен е към публиката, занимаваща се с изследвания. Целта на празника е да се повиши информираността и ролята на музеите в развитието на обществото, защото те са важно средство за културен обмен и развитие на сътрудничество и мир между народите.
Всяка година Международния съвет на музеите определя конкретна тема за международния ден на музеите. За 2018 г темата е свързана с отговорността на музеите – „Хипер свързани музеи – нови подходи, ново развитие”. Празникът днес се отбелязва в над 35 хиляди музея в 150 страни в света.

За първи път Европейската нощ на музеите се организира през 2005 г. от френското министерството на културата. По повод празника са изпратени поздравителни адреси до Исторически музей-Ботевград от министъра на културата, от Сдружение на българските музеи, от предаването „Европейски паралели за музеи” към БНР.

Приветствие от името на кмета на общината Иван Гавалюгов отправи секретаря на община Ботевград Стефка Граматикова. „За поредна година Исторически музей-Ботевград дава възможност на гражданите да се потопят в тази хранилница на културно-историческо наследство, завещано ни от нашите предшественици”.
Тя пожела съвременните поколения, посещавайки този дом на културата, не просто да опознават наследството, а да получават вдъхновение от работата на музейните работници.

Европейската нощ на мзуеите в Исторически музей-Ботевград бе открита с изпълнения на Детски хор “Бонка Големанова” – диригент и ръководител Боряна Нешкова към Народно Читалище “Христо Ботев” гр. Ботевград.