^

Исторически музей - Ботевград

Поетесата Геновева Диманова с пленяващ моноспектакъл в Ботевград

Вълнуваща, приятно разтърсваща, различна- такава беше снощната поетична вечер в Исторически музей Ботевград, където гости бяха поетесата Геновева Диманова и режисьорът Росен Пурлантов. Пред очите на многото присъстващи поетесата от Тополовград представи петата си стихосбирка „Любов на жена”. Това представяне обаче бе различно- под формата на моноспектакъл, чийто режисьор е Росен Пурлантов.
В представянето на Геновева, зам.-председателят на Литературен клуб „Стамен Панчев” Царинка Божилова заяви- „Очаквайте неочакваното”.

За стихосбирката „Любов на жена” Геновева Диманова казва, че в нея е събрала любовта на една жена към живота и към самата любов.

В хода на моноспектакъла Геновева Диманова си служеше с предмети, а в самото начало поетесата пресъздаде света си на маса, на която подреди предмети, свързани с нея, с ежедневието й, с живота й. Особено голям интерес предизвика една закачалка, на която бе закачена риза и шапка. По думите на поетесата чрез тези предмети тя цели да създаде образ на мъж, към когото често се обръща.
Стихосбирката започва с „Изпих те до дъно, живот”, „Целувам усмивка”, „Завръщане” и др.

За стихотворението „Завръщане” поетесата споделя,че е посветено на родния дом, на завръщането в него. Геновева преглъща всички горчилки и поема по пътя на мечтата, който е пътят към родния дом.
Геновева Диманова е родена в Провадия. Живее в с.Светлина, Тополовград. Председател е на литературния клуб в Тополовград. По професия е началник на пощата с. Светлина.

Поетесата има 5 стихосбирки. Първата е „Безсъници”, след това „Изповед”, третата е „Рисувам с устни”, „Завръщане” и последната „Любов на жена”.
Геновева Диманова споделя, че е приятно очарована от Ботевград. „Харесва ми, че този град живее. Бях посрещната много топло, това за мен беше една незабравима вечер”, каза в заключение поетесата.