^

Исторически музей - Ботевград

РАЗЛИЧНИ АСПЕКТИ НА КУЛТУРНИЯ ТУРИЗЪМ – ВЪВ ФОКУСА НА ПОРЕДИЦА ДИСКУСИИ В РАМКИТЕ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО „КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ”

Инициативата на ЕК „Европейска година на културното наследство” като възможност за страната ни да популяризира историята, традициите и съвременните изкуства ще бъде във фокуса на тазгодишното издание на дискусията, организирана от общинската туристическа агенция „Царевград Търнов”, съвместно с Нов български университет. Кръглата маса ще се състои на 20 април (петък) от 14,00 часа в дискусионната зала на Двореца на културата и спорта (ДКС).
Посетителите на изложението ще имат възможност да се запознаят с основните инициативи от програмата "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" (20 април от 12,30 часа).
В рамките на конферентната програма на Международното изложение „Културен туризъм” директорът на Регионалния исторически музей в Ботевград Рени Лазарова ще представи изследванията на един от уникалните обекти в региона – часовниковата кула. Съкровищата на България са във фокуса на представянето на община Ловеч.
В дискусионната програма на изложението, което отваря врати на 19 април, ще бъде представен маркетинговият потенциал на местните фестивали за промотиране на туризма и на дестинациите като цяло.
Българска академия на науките провежда във Велико Търново Научна конференция на тема „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация“. Презентацията на специалисти от цялата страна ще се състоят в ритуалната зала на Община Велико Търново. Форумът е съпроводен от поредица тематични дискусии и изложби.
Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” ще представи новата си магистърска програма „Управление на културния туризъм”.
За шеста поредна година в рамките на Международното туристическо изложение „Културен туризъм” 2018 – Велико Търново, ще се проведе Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика, в който участват студенти от цялата страна. Водещата тема и условията а участие ще бъдат представени от председателя на журито проф. Мария Воденска на 20 април от 12,30 часа в дискусионната зала на ДКС.
На 20 април в 16,00 часа, в присъствието на журито, доц. Соня Алексиева ще представи тазгодишните на номинации в Националния конкурс „Read&Travel“ 2018. Тази година в конкурса се включиха рекорден брой кандидати – над 40 в различните категории. През миналата година, в петото издание на конкурса, техният брой беше 22, а в категорията за най-добър туристически сайт беше отличена интернет страницата www.hanhadjinikoli.com на Хан „Хаджи Николи“ във Велико Търново.
До днес в първия по рода си Национален конкурс у нас в петте категории са били номинирани над 200 участници от културни институции, общини, издателства, музеи, асоциации, университети и др.
В дните на изложението „Културен туризъм” Министерството на туризма организира Международна кръгла маса по въпросите на културния туризъм. Част от програмата на събитието е и публичната лекция на проф. д-р Лина Анастасова, преподавател по маркетинг в туризма и маркетингови изследвания в Бургаски Свободен Университет и лектор в редица европейски университети на тема "Маркетинг чрез преживявания на туристическа дестинация: отлични практики". На 20 април Велико Търново ще бъде домакин на Национална среща на туристическите информационни центрове от цялата страна.

Подробната програма на изложението можете да видите на сайта на проявата: www.culturaltourism.info.