^

Исторически музей - Ботевград

С представителна изява учениците от ППМГ отбелязаха 150 години от рождението на Мария Кюри и приносът й за развитието на науката

Представителна изява на ученици от ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ по повод 150 години от рождението на Мария Кюри и приносът й за развитието на науката се състоя днес от 10.30ч. в Исторически музей Ботевград. Гости на събитието бяха Илонка Славчева, Началник организация, методика и контрол в средното образование, Христо Андреев, старши експерт по организация на средното образование, Илонка Ценкова, старши експерт по природни науки, бивши учители на Златаровската гимназия.

Главни действащи лица в открития урок, превъплатили се в ролите на Мария Кюри, Пиер Кюри /съпруг на Мария/, както и известни учени, бяха учениците от 11 клас.

Мария Кюри- пример за висок морал и научна активност е мотото, под което учениците от 11-те класове на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ и учителите от МО по „Природни науки и екология“ отбелязаха 150-годишния юбилей на големия учен Мария Кюри, родена на 7.11.1867г. в гр. Варшава, Полша, но работила и постигала големи успехи в науката във Франция, заедно със съпруга си Пиер Кюри- французин.

За нейния скромен, но забележителен живот, за нейните велики открития на химичните елементи Ra и Po и в областта на радиоактивността разказаха Силвия Иковска и Цвета Иванова от 11 „б“ клас в своята компютърна разработка. Мария Кюри е единствената жена, получила Нобелова награда два пъти, в две различни области на науката- през 1903г. по физика за явлението радиоактивност, заедно със съпруга си Пиер Кюри и френския учен Анри Бекерел, както през и през 1911г. по химия- за откриване на радиоактивните елементи Ra и Po (радий и полоний).

В ролята на млад учен Стефан Стефанов от 11 „а“ клас представи явлението радиоактивност и последствията от радиацията върху човека.

Как е открит един от химичните елементи- Ra – представиха в сценката си учениците от 11 „г“ клас- Христинка Томова, Стефани Димитрова, Йордан Беров, Саво Савов, Евгени Терзиев и Виктория от 11 „б“ клас.
За приложението на радиоактивните явления в медицината, диагностиката и лечението на някои заболявания говориха Ивета Иванова, Стефани Иванова, Милена Димитрова, Моника Маринова, Димитър Димитров, Мартин Йотов от 11 „г“ клас.

Водещите на събитието Бетина Христова и Николета Цветкова от 11“в“ клас отбелязаха, че името Кюри е мярка за висок морал в науката и в живота.

Илонка Ценкова и Илонка Славчева поздравиха учениците за положеното старание, както и прекрасното и безупречно представяне. Те благодариха за поканата, отбелязвайки, че винаги, когато гостуват на представителни изяви на ППМГ, остават очаровани от знанията и уменията на златоровските възпитаници. Учителите, организирали и спомогнали за реализацията на инициативата, също получиха поздравления и аплодисменти.