^

Исторически музей - Ботевград

Среща с творческия свят на Зоя Петкова

08.01.2013г. 19:08 

Днес в Исторически музей Ботевград се проведе среща с една много ексцентрична и талантлива личност – Зоя Петкова. Тя представи пред свои близки, приятели и познати част от личното си творчество. В него бяха включени 31 картини и няколко от прекрасните й стихове.
Срещата започна с приветствие от Тодорка Коцева – директор на историческия музей. Двама водещи -  Веска Цековска и Христослав Станков -  продължиха, четейки нейни стихове, първият от които бе  - : „Моята Шамбала”
„Издигам мост,
не от камъни, от думи.
Да дойдеш там,
където стигнах аз.....”
Деси Иванова представи картините и стиховете на Зоя Петкова  по нестандартен начин. Защото различните хора изискват различен похват за презентиране.
”Животът е пъстър, шарен. В него има от всичко. Мост, по който търсим сигурност, а неочаквано откриваме реалността на миг отвъд, летящи над бездната като птици. Волни, надмогнали болката на черната земя, която ни храни.....”- стараейки се да пресъздаде богатата душевност на Зоя. Пожела й успех, след което даде думата на авторката.
Зоя Петкова благодари на всички гости, които са дошли да я приветстват и да се насладят на картините и стиховете й.
„Това го направих след едно предизвикателство. Предизвикателството беше един скок с бънджи. Хвърлих се от един мост, счупих си ръката и дадох дума на доктора, че ще рисувам. И не само, че ше рисувам, че ще пиша. И не само, че ще пиша. Обещах, че ще уча език, да се запиша на латино танци, да ходя на йога, да летя с балон, да търся себе си......Всичко, което си пожелах тогава с тази счупена ръка, се случи. Това беше моето предизвикателство и точно за това нарисувах тези картини....Във всяка картина има частица от мен, от моите мисли, от моите желания, от моята вяра” - сподели Зоя.
В края на представянето Зоя получи поздравителен адрес от Дружеството на литературните творци. Стаменка Димитрова я поздрави с кратък стих, а Петко Павлов тази вечер посвети на нея своя стих за „Българка”.
След срещата гостите се почерпиха с вино и сладки.