^

Исторически музей - Ботевград

Талантливата писателка Ивинела Самуилова очарова ботевградчани с мъдри послания

В Деня на народните будители, по покана на община Ботевград, днес в Исторически музей Ботевград гостува Ивинела Самуилова, един от най-популярните и обичани съвременни автори. Срещата с читателите й от Ботевградско се състоя в зала „Орханиец” в 17.30ч. Сред присъстващите бяха: кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, секретаря на общината Стефка Граматикова, Николета Иванова, началник отдел„Хуманитарни и социални дейности” в община Ботевград, Силвия Маринова, гл.експерт „Културно-информационни дейности и публични прояви“.

Ивинела Самуилова е автор на няколко романа, които се нареждат сред най-търсените заглавия на българския пазар.

През 2016 г. романът„Бабо, разкажи ми спомен“ спечели първо място в Националния конкурс „Моята любима книга – 2016“. Книгите „Животът може да е чудо“ и „Къде отиваш пътнико?“ бяха отличени с първо и второ място в националния конкурс „Книгата, която ме вдъхновява“.
„Гатанки от небето“, „Жената, която търсеше любовта“ и „Пътеписи за душата на България“ са сред останалите заглавия, които ежедневно, вече години наред, печелят признанието и любовта на читателите.

Творческите търсения на авторката са насочени към вътрешния свят на човека и отношенията му с Бог, света и ближните. Книгите на Самуилова провокират читателя да прогледне за чудото на живота, да търси и открива мъдрите послания на християнската вяра и да ги прилага в ежедневието си.

Приветствено слова отправи директорът на Историческия музей Рени Лазарова и предостави думата на Людмила Чудомирова, главен библиотекар в общинска библиотека „Иван Вазов” за официално представяне на Ивинела Самуилова.

В биографичните данни за нея, Чудомирова сподели: „Ивинела Самуилова е родена на 10.04.1971 г. в гр. Севлиево. Завършва езикова гимназия с испански и английски език в град Враца, а след това – магистратура по богословие във Великотърновския университет. Има редица допълнителни квалификации и обучения, сред които журналистика и психология. От 2005 година живее и работи в София.
В последните години творбите на Ивинела Самуилова се превърнаха в едни от най-търсените на родния пазар. Книгите й са отличени с най-важната от всички награди – с любовта и признанието на читателите”.


Ивинела Самуилова благодари за поканата и с радост сподели, че се чувства приятно, след като е научила, че в Ботевград има много хора, които харесват книгите й. По думите й това е най-голямата награда за един автор. Най-голямата радост е в това посланията, които отправя да бъдат някому нужни, полезни и по някакъв начин да правят света около него и вътрешния му свят по-добър.

Срещата-разговор продължи с интересни въпроси от страна на аудиторията към писателката, която с отговорите си се докосна до всеки един от присъстващите.

„Писането ли е Вашето призвание”, това бе един от много въпроси към Ивинела.
„Дали писането е мое призвание- със сигурност на този етап това е заниманието, което по най-добрия начин и най-пълноценно ми помага да изразявам себе си и с това, което правя да бъда полезна на други хора. Мисля, че това е важното за всеки- заниманието на всеки един от нас да бъде своеобразно свещено действие. Нещо, което увлича всички интелектуални, духовни ресурси, което ни кара да напускаме пределите, измерението на този свят и да се докосваме до онова другото пространство и да чувстваме неговия досег до себе си, защото това е скрития, за някои хора осъзнат, а за повечето, може би, неосъзнат вечен копнеж на човека по някакъв начин да бъде в съприкосновение с нещо по-голямо от него, нещо по-свято, което да му помага да освещава известното си битие.

Може би заради това „Бабо, разкажи ми спомен”, стана толкова любима книга на българските читатели, именно, защото напомня за това битие на нашите предци.

Според авторката културата на нашите предци е била културата на живота. Докато днешната култура на съвременния свят, в който святото отсъства, в който отсъства Бога, е станала култура на смъртта и затова това предизвиква толкова страдание, толкова тревоги, паники и цялата тази агресия.
Аз мисля, че писането е именно тази цел, да помага на хората, които по един или друг начин са загубили ориентирите, което в нашия съвременен е свят е едно нормално състояние.

Според талантливата авторка книгите днес станаха по-важни не заради историите, които разказват, а заради посланията, които предават.

„Днес основната роля и ценност на една книга е да помогне на читателите да намерят онези прегради, които да защитават наистина важните стойностни, ценни неща за тях, за хората около тях, за мястото където живеят, страната, в която са родени, техния микро космос, малък свят, защото сякаш устоите на големия свят са разклатени и трябва отново да пренареждаме собствените си устои да ги заздравяваме в устоите на собствените си домове.

В един момент разбираме, че тези глобални човешки ценности няма как да бъдат глобално възпитани, а такива се възпитават в уютното пространство на дома и на семейството.

Ивинела Самуилова обясни, че при навършване на осъзната възраст е осъзнавала, че иска да пише. Тя разказа, че няколко пъти е взимала лист и химикал, за да пише, но не е знаела какво, въпреки че го е чувствала и то е било вътре в нея. Лично за себе си тя си е задавала въпроса: „Какво ще кажа аз след Достоевски?”.

След среща с проф.Алексей Бъчев и от послание, което той е отправил към нея авторката започва да пише и казва: „Сякаш книгата започна да пише”.

Читателите пожелаха да научат дали в творчеството на писателката има повтаряща се тема. В отговор Ивинела Самуилова обясни, че при писането на третата си книга е осъзнала, че в това, което пише надгражда темата за възможността на човека да се отдели от земното притегляне и да отвори сърцето и ума си за необята и безкрая на небето.

Авторката накара всеки да се замисли, че е преминал през най-големия риск- рискът да не се е родил.

В хода на срещата постъпиха още интересни питания към авторката свързани с бъдещите й книги, бъдещите й пътувания и др.

Кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов поднесе букет цветя на писателката и й благодари, че е приела поканата да гостува в Ботевград на днешния празник.