^

Исторически музей - Ботевград

Владимир Аврамов за творбите си: "Това е моето сърце, моята емоция"

26.11.2013г. 19:00


Откриването на изложбата живопис „Пространството на Владимир Аврамов” започна с  музикалното изпълнение на  талантливия  Питър Райнов и балета „Царството на славата”. То бе съпроводено с аудио-визуални ефекти - дело на неговите съученици Светлин Йотов и Стефан Върбин. Всички участници са възпитаници на ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”.

Изложбата е част от празничната програма по повод Деня на Ботевград, който честваме на 29 ноември.
 
Владимир Аврамов е завършил Националната художествена академия, специалност „Стенописи”. В момента е преподавател във факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Едновременно с това той ръководи творчески екип за сакрална стенопис и живопис. Под ръководството на Владимир Аврамов са проектирани и реализирани 32 църковни обекта в България, Русия и Гърция. Тези реализации са на площ от 8150кв.м.
Притежава отличия на НХА и на Министерство на културата. През изминалата година получава три награди – почетна грамота на Ловчанска епархия, почетен медал на Московската патриаршия и юбилейна грамота „100 години Балканско-освободителна война”. Владимир Аврамов в член на  Съюза на българските художници  и на Организацията за пластични изкуства към ЮНЕСКО.
 
Даниела Арбова, гл. архитект на общината, с възхищение представи художника, като разказа за впечатляващото изкуство, което той прави и за високия му професионализъм. „Емоцията, която го води, е любовта и дано всички ние я открием с тази изложба и да станем по-добри” – допълни главният архитект.
 
„Не бих искал да разказвам картините си, тъй като те са един вид релакс от църковната конфигурация и канони.Тук съм се развихрил, това е абсолютен контрапункт на нормата. Работите ми са живописни експерименти, които не са подчинени на някаква илюстративност, те наистина са оголения нерв на художника. Това е моето сърце, моята емоция. Бих искал да ви направя съпричастни към това, което съм изпитвал, докато съм творил” – сподели пред гостите Владимир Аврамов.
Картините са обособени в няколко цикъла – единият от тях е Любовта - още един поглед, където са проектирани първичните човешките чувства и емоции в животни. Другият цикъл е Географски проекции – погледът на художника от особена гледна точка – географският му глобус. „Големите, живописните творби, които са на платно, нямат обособена тематичност. Те са мигновен отклик на нещо, което ме е провокирало за момента, но пък са най-искрени” – допълни художникът.
 
Владимир Аврамов изказа възхищението си и адмирира работата на Тодорка Коцева, директор на музея, която е съумяла да направи това стереотипно място – музея, в един дишащ жив организъм  - „Един музей не е само сграда, музеят са хората, които правят атмосферата в него”.
 
 
 Източник: balkanec.bg