^

Исторически музей - Ботевград

24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и славянската писменост

Честването на 24 май започна с празнично шествие от Историческия музей до сцената на площад “Освобождение“. В него се включиха ученици и учители, носещи портрети на светите братя Кирил и Методий, на своите патрони, знамена, цветя. Присъединиха се музейните служители и десетки граждани. Гост на тържественото събитие бе журналиста Георги Тошев, чиито корени се крият в Ботевградско. В експозицията на музея е поставен част от архива на неговият прародител фелдфебел Марин Тошев Коцев от село Рашково, Орханийско. Участник в Първата световна война, от 14 -та рота на 16-ти Ловчански полк, ранен край с. Чамурла през 1916г. Едно малко тефтерче с червени корици, съдържа подробен списък на офицерите и войниците от същата тази 14 рота, данни за месторождението им, местожителството им, времето на присъединяване към полка, здравословно състояние, заплати, отбелязани празници и кончина /ако има такава/.
Фелдфебел Марин Тошев Коцев е един от доживелите над 80 години участници в Първата световна война. Награден с безброй ордени.
В центъра на Ботевград прозвуча общоучилищният химн “Върви, народе възродени“ по текст на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков, художничката Дея Вълчева връчи грамоти на училищата, чиито възпитаници се включиха в инициативата “Аз рисувам Ботев“, осъществена в навечерието на 24 май. Рисунките на децата бяха поставени на фасадата на общината. Програмата завърши с концерт на Теди Кацарова. Друг празничен момент е годишнина, която музеят отбелязва. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар