^

Исторически музей - Ботевград

"Багри отвъд времето"

           „Багри отвъд времето” е заглавието на изложбата на проф. Величко Коларски, която д на 13.09.2012г. бе открита в зала „Орханиец” на Исторически музей Ботевград. 85-годишният художник рисува и до днес . Интересна е историята на неговия род.   Дядо му, Христо Дишов е бил кмет на Ботевград в периода от 1895 г. до 1898 г. Дишов е известен и уважаван с изграждането на  водопровода на Ботевград. Понеже бил заможен - занимавал се с часовникарство, се отказал от пенсията си. Това е причината, поради която бабата на проф. Коларски не е взимала наследствена пенсия. В знак на благодарност, общинското ръководство наредило да ползва безплатно вода.
Преди официалната част на изложбата, трио „Севера”с художествен ръководител Стоян Димитров от читалище „Христо Ботев 1884” изненада известния художник и публиката с красотата на гласовете си. Те изпяха народните песни „Тръгнала е малка мома” от Стоян Кънев и „Снощи се Стоян завърна”от Филип Кутев.
Срещата с проф. Коларски започна с кратко представяне на именития ни съгражданин, изготвено от директора на Исторически музей Ботевград г-жа Тодорка Коцева. Проф. Величко Коларски е роден на 12.09.1928г. в Ботевград. Завършил е Художествената академия в София при проф. Илия Петров, специалност „Живопис”, която и до днес остава в сърцето му.  Изявява се в областта на изкуствознанието и художествената критика. Като художник твори главно в жанра на пейзажа и натюрморта. За приноса си в българската култура Величко Коларски  е награден с ордена  „Св.Св. Кирил и Методии”- I-ва , II-ра и  III-та степен.  Дълги години завежда отдела за Съвременно българско изкуство към Националната художествена галерия. Автор е на книгата „Българска пейзажна живопис” – една от  най-важните му научни публикации. Негови картини са притежание  на Столична градска художествена галерия, на галерии в страната и частни колекции в САЩ, Франция, Германия, Гърция, Белгия, Австрия и други държави. Исторически музей притежава 13 негови картини. Половината от тях са лично дарение на музея, а останалите са закупени. Димитър Евстатиев поздрави Величко Коларски и му подари пастелен портрет. Председателят на Съюза на българските художници в Ботевград, Володя Казаков трогна художника с любимия му мармалад от сливи. Веселка Божкова  - Главен експерт „Култура и вероизповедания” в Община Ботевград му поднесе красив букет с пожелание „Нека цветята във вашите картини винаги цъфтят”. Председателят на дружество „Орханиец” - Елена Ачева подари свежи циклами. На откриването на изложбата присъстваха ученици от клуб”Арт ателие” от ОУ”Н.Вапцаров”с ръководител Веска Петкова, от ТПГ”Стамен Панчев” и ПГТМ”Христо Ботев”.

  След това бе предоставена думата на публиката за въпроси. Ученик попита художника от кога е започнал да рисува. Той отговори, че това се е случило, когато е бил още на 3-4 годинки. Екскурзоводът на музея Десислава Иванова бе любопитна да узнае с какво проф. Коларски асоцира родния град? Той отговори, че това е старият Ботевград, който постепенно изчезва. „Радвам се обаче, че и новия Ботевград е много хубав и продължава да се разхубавява”. Председателят на Литературен клуб „Стамен Панчев” Пейо Пеев попита: „Може ли човек без поетична душа  да направи едно истинско творчество". Коларски заяви, че без душа художникът не може да направи нищо художествено. „Много завършиха художествената академия, но малцина са тези, които стават художници”-каза той.  Госпожа Тодорка Коцева използва възможността в този момент да цитира големия художник с думите ”Във всички картини всеки рисува себе си”.  

  Предстои през следващата 2013-та година големият художник да открие  изложба, посветена на 85-годишният  му юбилей. Тя ще бъде представена първо в София, а след това и в родния му град. Тя ще бъде съставена изцяло с картини, невиждани досега, обеща проф. Велчико Коларски.