^

Исторически музей - Ботевград

Честит празник Ботевград!

В края на 1877г. Ботевградския край, става център на военни действия и събития, които имат решаваща роля за изхода на Руско-турската война от 1877-1878ма година. Стратегическото разположение на града ни по пътя за София и неговото освобождение е от изключителна важност за една от най-блестящите страници в летописната книга на военните събития - преминаването на Западния отряд на генерал Гурко през Балкана. Маневра, чиято успешна реализация е призната от всички военни тактици. Сведенията, с които разполага руското командване, в началото на ноември 1877г., преди да тръгне от Телиш, са събрани предимно от българи доброволци. Те доказват наличието на струпана елитна турска армия, в тогавашната Орханийска околия, командвана от Мехмед Али Паша. За да бъде задържана тя далеч от Плевен, докато се реши съдбата на града, Гурко с генералите Дандевил и Клодт решават да настъпят към старопланинските проходи, които са под турско командване. С тази цел на 15 ноември 1877г. Западният отряд тръгва на югозапад и се отправя към днешен Ботевград.
Краят на чуждата власт в нашия град е предрешена от две важни военни действия на западния отряд – победата при Правец и тежкото сражение при Новачене. Битка, в която 150 души, командвани от полковник Лихтанский се изправят срещу 2 400 души редовна турска войска и 500 черкези.
Въпреки загубите и тежкото поражение, руското командване отчита, че подставената задача пред отряда на генерал Клодт и тази част на западния отряд е изпълнена.
На 29 ноември войските на Лейб-гвардейските Улански и Московски полк от изток, преминавайки през село Лъжене, навлизат в опустошения и изоставен град за чиято участ в архивите са записани коментарите на не един и двама военни кореспонденти.
Завърналите се, макар и в разрушени домове, на 8ми декември с нова надежда посрещат щабът на генерал Гурко. Месец по-късно, легендарния зимен преход през Балкана, е осъществен и решава окончателно изхода на Руско -Турската война. Честит празник Ботевград!

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар