^

Исторически музей - Ботевград

Честване на 180 годишен юбилей на най-старата църква в общината - "Св.Петка" в село Боженица

        Днес, 14 октомври 2014г. се състоя тържествено честване на 180 годишния юбилей на най-старата църква в общината-"Света Петка " в с. Боженица. Тя е изградена през 1834г. върху основите на по-стара църква. За историята на църквата и селището разказа директорът на Исторически музей Ботевград г-жа Тодорка Коцева в самия църковен двор. Разказ за съграждането, пък на църквата направи отец Иван, след светата литургия, проведена в самия храм. В църковната служба взеха участие жители и гости на селото, които присъстваха и на водосвета за здраве. Гоблен с образа на Света Богородица и младенеца-изработен от г-жа Йонка Дилова, бивш служител на Исторически музей Ботевград,  беше подарен  на църквата. На този ден и г-жа Дилова  чества рожден ден и бе поздравена от целия екип на музея. Иконата беше осветена от свещеника на храма -  отец Иван и вече на нея ще се радват всички вярващи.

         Традиционен интерес беше проявен и към Килийното училище в църковния двор, което е филиал на Исторически музей Ботевград.За историята по неговото реставриране разказа една от инициаторките за възстановяване на училището - г-жа Петрана Василева.

        Кметският наместник на селото г-н Петър Столев пък разказа, че от 10 години насам храмовият празник на църквата  се превръща в събор на селото, което показва колко добре тачат паметта на своята светица-покровителка Света Петка жителите и гостите на Боженица. 

Общинска телевизия Ботевград засне целия празник и ще подари филма си за архива на Исторически музей Ботевград.