^

Исторически музей - Ботевград

“Девети септември 1944г - преди и след“

На 27 октомври 2018г. в село Трудовец, общ. Ботевград, се проведе първата сбирка на Дискусионен клуб, посветен на спорни дати в новата българска история. Гости бяха проф. д-р Искра Баева, проф. Д-р Стоян Михайлов – член кореспондент на БАН, Христо Георгиев - издател, журналист и писател, Вилиана Христова- журналист от в-к „Дума“, Десислава Иванова – магистър масови комуникации и журналистика, представител на Исторически музей-Ботевград, и Таня Борисова – директор на Исторически музей-Правец, както и граждани с будно мислене от трите общини Ботевград,Правец и Етрополе.
Основните въпроси, които постави в началото на срещата-дискусия Иван Илиев-председател на Дискусионен клуб-Ботевград, бяха преврат ли е 9-ти септември 1944г, колко са убитите след тази дата и необходимостта от осветляване на фактите .
Десислава Иванова засегна въпроса с репресиите и безследно изчезналите през май 1925г в Ботевград и лагера в Скравена. Публикуваме заключителната част от доклада:

"БОТЕВГРАД И БОТЕВГРАДСКО ПРЕДИ И СЛЕД 9 .IX. 1944

… От Ботевград в лагер след 9.09.1944г. са изпратени земеделците Камен Христов Генчев, Лазар Лалов и Цеко Атанасов.
Камен Христов Генчев е един от 104-те народни представители от опозицията в Народното събрание 1945-1947г. Заради партийната си принадлежност е изпратен в Белене.
Спомням си и Стоян Чорбанов, роден в Правец, но живял в Ботевград след 1944 до смъртта си през 1994г. Завършил медицина, той никога не получи възможност да практикува лекарската си професия. Арестуван след 9.09.1944г. Оцелява с личната протекция на Тодор Живков. До края на живота си нищо не разказа за случилото му се. На въпроси за този период реагираше остро и с болезнена омраза към комунистическия режим. Говореше свободно италиански и френски. Имаше най-богатата колекция от грамофонни плочи в Ботевград. Синът му –Иван Чорбанов емигрира в Австралия.
А през 1950г. се прави обследване на всички ППО в околията и се прочистват същите от гнили, вражески, кариеристични елементи, които рушат нейния авторитет и пречат на развитието в цялостния икономически, политически и културен живот в околията…
В Литаково през 1951-52г. са подадени 285 заявления за излизане от ТКЗС. Във връзка и с това през 1953г. в дома си е убит Балчо Тошев.Синът му Иван Балчев Тошев лежи в продължение на 68 месеца в различни затвори в страната и в „Белене“.
Това е тъжната статистика на пътя към демокрация в Орханийско, а в последствие Ботевградско. Без съмнение не всичко може да се забрави, единственото, което ни остава е да простим с надеждата да не се повтаря."

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар