^

Исторически музей - Ботевград

Доц. Георги Спасов представя с китара Владимир Висоцки

       На 24 януари от 17,30 часа, в навечерието на рождения ден на Владимир Висоцки, в зала "Орханиец" на музея,  доц. Георги Спасов с китара  представи творчеството на великия руски актьор, бард... Иначе, зала "Орханиец" се оказа малка да побере огромната аудитория от почитатели на двамата поети с китара-доц. Георги Спасов и Владимир Висоцки.

Г-жа Тодорка Коцева-директор на музея откри вечерта посветена на творчеството на талантливия руски актьор и певец. Тя предостави думата на доц. Георги Спасов, който с китара, песни и собствени впечатления представи Владимир Висоцки.

След, което доц. Спасов бе поздравен от председателя на руския клуб г-жа Татяна Иванова-Клемина, от г-жа Веселка Божкова от името на община Ботевград, от граждани и гости в музея.

И извън казаното в зала "Орханиец", за таланливия и обичан в Ботевград бард, открихме следното:

В анкета, предназначена за актьорите в театъра на  Таганка,  попълнена от Висоцки през 70-те години на ХХ век,  четем:

-Любими черти от човешкия характер? - Стоицизъм, отдаденост.

-Най –ужасните човешки качества?-Глупостта, сивотата, скатаването.

-Какво не ти достига?-Време.

-Какво искаш да постигнеш в живота?- Да ме помнят. Навсякъде да ме пускат.

-Искаш ли да си велик? Защо?- Искам и ще бъда. Защо? Ну, вие това вече  знаете.

-Какво би подарил на любимия човек, ако си всемогъщ?-Още един живот!

         Владимир Висоцки е роден на 25 януари 1938г. в Москва, в семейството на Нина Максимовна и Семьон Владимирович Висоцки. Завършва висше образование по специалността : драматичен и киноактьор. Безпартиен, държавни награди и отличия-няма, според собственоръчно написаната му автобиография. Работил в театър”Пушкин” в Москва, на граждански договор в киностудия, в театър на Таганка. Женен за Марина-Катрин Де Полякофф. Баща на двама сина-Аркадий, роден 1962 и Никита, роден 1964г.

Любимата му роля-Хамлет. За нея той казва:"Понякога ми се струва, че го играя за последен път, повече няма да издържа...Аз не играя Датския принц. Опитвам се да покажа съвременния човек. Да, може да се каже-себе си. Но както и да го наречем-това е труден път към себе си."

   В България Владимир Висоцки е познат с песните си. Започва да ги пише след 1961г. Първоначално са само пародии и песни за приятели. Постепенно достигат цифрата - 600 песни, като след смъртта му в архива са намерени 250, които  никога не са виждали бял свят. Темите са различни: битови, песни-приказки, песни-монолози, песни-писма, песни-разкази, военни, героично-романтични, посветени на свободата, на любовта...

Любим афоризъм на Висоцки:-Вени, види, вици-дойдох, видях, победих.

Ако не бяхте Висоцки, кой бихте искали да сте?-Висоцки.

И ако съществува терминът руска култура, то творчеството на Владимир Висоцки отдавна е част от световната култура, защото... Нека всеки сам отговори за себе си на този въпрос, откривайки и съпреживявайки  мащабността, непреходността и таланта на Владимир Висоцки.