^

Исторически музей - Ботевград

„Една обиколка на земното кълбо“ - невероятна история за сбъдната детска мечта

На 7 януари в 17.55 ч. в Исторически музей – Ботевград бе представена книгата-пътепис „Една обиколка на земното кълбо“. Точно три години след старта на въпросната обиколка, авторката Диана Чавдарова разказа пред гостите на събитието своите приключения и незабравими преживявания.
Директорът на музея Рени Лазарова представи накратко авторката, след което й предостави думата за разказ от първо лице за невероятното изживяване по пътя на сбъдването на поне десет детски мечти.
Диана Чавдарова е родом от Ботевград, където живее и учи до 18г. Следва висше образование в УНСС, където завършва специалност "статистика и иконометрия". Дълги години се занимава с баскетбол, както професионално, така и аматьорски.
Диана разказа, че желанието за пътешествия се зародило още когато била едва на 11 години. Бабата и дядото на авторката направили подарък за единадесетия й рождения ден - детска енциклопедия „Чудесата на света“. Още тогава Диана започва да копнее да се докосне до невероятните места, описани в книгата.
Години по-късно едно неприятно събитие дава началото на пътя към сбъдването на детските мечти на авторката. В края на 2016г. изненадващо загубва работата си и решава да използва момента, за да осъществи колкото се може повече от тях и потегля на околосветско пътешествие, за което разказва в книгата-пътепис "Една обиколка на земното кълбо".
Диана Чавдарова прави план-маршрут от 53 дни и 52 дати, с 22 полета, през 5 континента и 11 държави: Полша, Китай, Тайланд, Камбоджа, Малайзия, Индонезия, Австралия, САЩ, Мексико, Боливия и Перу.
На 7-ми януари в 17.55 ч. преди 3 години е старта на приключението с полет от София до Варшава.
По време на презентацията авторката разкри няколко интересни случки от своята книга: как си е поръчала погрешка пържени мравки и бременна крава в ресторант в Камбоджа, как била ограбена от маймуни в Бали, как попада на полуфиналния мач на Григор Димитров срещу Рафаел Надал по време на Australian Open, как живяла два пъти на една и съща дата – един път в Сидни (Австралия) и после на Хаваите и много други.
В книгата, освен истории за интересни преживявания и уникални забележителности, може да намерите и полезни съвети при предприемане на подобно пътуване.
Авторката сподели, че посланието което иска да предаде, чрез пътеписа е „всеки да следва мечтите си, колкото и големи да са те, защото няма нищо невъзможно на този свят“.
Книгата-пътепис „Една обиколка на земното кълбо“ може да бъде намерена и в библиотека „Иван Вазов“- Ботевград.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар