^

Исторически музей - Ботевград

Емил Димитров: „Изложбите са добър повод за социални контакти”

26 са заглавията на картините на художника Емил Димитров, чиято изложба бе открита тази вечер в зала ”Орханиец” на Исторически музей-Ботевград. В изложбата преобладават картини на  стари къщи на известни ботевградчани, както и натюрморти. Специално отношение Димитров има към картината си „Вечност”(къщата на главния архитект на Община Ботевград г-жа Даниела Арбова), защото колкото пъти е минавал покрай нея, тя го е зареждала емоционално. Така се ражда вдъхновението да я нарисува. Имената на картините идват от емоционалната същност на Емо. Неслучйно те носят имената – „Присъствие”, „Гласовете ви чувам”, „Назад в бъдещето”, „Симбиоза”, „Вечност”, „Недоизказаност”, „Безвремие”. В изложбата присъстват и два портрета – „Ицо Белия” и „Весо”. Емо изненада гостите и с един много сполучлив автопортрет. Художникът се е спрял на пастели, а не на маслени бои, защото с тях е постигнал всичко онова, което би постигнал и с боите.  Природата е тази, която въодушевява Димитров и той смята, че именно тя ще ни промени към по-добро, ако по-често сме в съприкосновение с нея.
Гости на откриването на изложбата бяха поетите от  Литературен клуб „Стамен Панчев”- Пейо Пеев, Царинка Божилова, Мико Дончев, Иван Гълъбов, Никола Близнаков, както и колеги на Емил Димитров- Володя Казаков и Димитър Евстатиев. Присъстваха още лекари и учители. Художникът бе придружен от съпругата си, учителката Цецка Доцинска, и дъщеря си Снежина Димитрова.
„Емил Димитров има интервю след първата си самостоятелна изложба на портрети през 1999г.”, каза директорката на музея Тодорка Коцева, която откри експозицията. „Попитах го каква информация да черпя от него, защото сигурно много обстоятелства са се променили оттогава, сподели Коцева и допълни, че е изумена, когато разбира, че този художник с душата на романтик е останал верен на себе си през всичките тези години.
Поетът Иван Гълъбов, очарован от картините на Емил Димитров, само за един ден успява да напише  стихотворение, посветено на творчеството му. То носи заглавието „Диханието на художника”. По време на откриването той го представи на всички гости. Преди това с думи на откровение Иван Гълъбов  заяви: ” В твоите картини аз откривам твоя дух. Бъди все така усмихнат и ти желая много творческо вдъхновение занапред и още много изложби да имаш. До вчера не те познавах, но днес те опознах с картините ти.”