^

Исторически музей - Ботевград

"Европейска нощ на музеите и галериите" 3-ти юли 2021 година

Точно в 18.00 часа на 3-ти юли 2021г., стартира музейната нощ в Исторически музй-Ботевград. Директорът на музея приветства посетителите с кратък анонс, който звучеше така:
"Добре дошли скъпи гости и приятели да проведем заедно тази нощ посветена на експонатите и творбите, които се съхраняват тук, за да почувствате техните и нашите послания.
Европейската нощ на музеите - инициатива, подета за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата е един от най-емоционалните моменти в годината за нас - служителите на културните средища, още повече в този тежък период за човечеството ни.
Сполетялата ни през 2020 година пандемия, ни засегна в икономически, социален и психологически аспект. Редица музеи по света затвориха врати за определени периоди, други работиха с по-малък капацитет. На този фон музеят в Ботевград не затвори вратите си, работихме ежедневно по обгрижване, изследване и дигитализиране на фондовете си, но ни липсваха срещите с нашите посетители, верните ни приятели и най-вече работата с децата. Тези, за които си заслужава да се трудим все по-упорито, за да успеем да открием своето място в техния свят и да станем по-достъпни в нашата „недостъпност“.
Вълнуващо е да виждаме и усещаме вашата подкрепа. Вашето уважение към мястото, което предоставя възможности за познание върху старините ни и възпитава у младите хора любов към историята, изкуството, културата и традициите на българския народ.
Ние вече преосмисляме връзката си с вас - обществото, на което служим, за да покажем каква трябва да бъде ролята на музеите в бъдещето. Модерни или консервативни, дистанционни или все още носещи аромата на старите пожълтели страници от историята ни, ние ще продължим да затвърждаваме традициите оставени от предшествениците ни, но ще бъдем иновативни, търсещи и развиващи се.
Не би било възможно да показваме добри резултати без подкрепата на културните и образователни институции в града, нашите дарители, както и съвместната работа с общинската администрация и ръководство, затова ще използвам възможността да им благодаря. Благодаря и на служителите на музея за отдадеността и за това, че стават все по-уверени в реализирането на каузите ни!
Още веднъж от името на екипа на Исторически музей - Ботевград ми позволете да благодаря и на вас за подкрепата! Добре сте ни дошли и нека приключението наречено нощ в музея започне сега. По традиция с най-важните – децата! За да направят празника по-цветен и весел сред нас са Силвия Младенска с нейните талантливи малчугани. Обявявам 17-тата нощ на музеите и галериите за открита!

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар