^

Исторически музей - Ботевград

„Градчето”

Ботевградчанинът Милко Влайков поднесе на своите съграждани една книжка в малък формат, но изключително интересна, зареждаща с усмивки и добро настроение. Тя съдържа истории, взети от живота, изпъстрени с хумор и сатира. В нея има и възмущение от някои властови решения и злоупотреби по онова време. Както сам авторът казва, това са импресии за хората и битието в Ботевград в началото на XX век. Повечето от случките са истински, за едни Милко Влайков е чувал да се разказва, а на други е свидетел. На 23 март Ботевград отбелязва годишнина от своето градско начало. Случайност или не, тази книга излиза точно сега!
“Градчето – портрети без рамка“ е заглавието на сборника с импресии. Книгата бе представена снощи в залата на Исторически музей – Ботевград. В началото на събитието директорът на музея Рени Лазарова приветства гостите и автора, за когото каза: „Голям приятел на музея, словоохотлив човек, понякога безкрайно реален, понякога живеещ в свой собствен свят. Но точно това прави и тази книга, заради която сме събрали, толкова ценна”.
Сред гостите в залата бе потомката на един от героите на „Градчето” – Дядо Ибиш. С много вълнение и трепет Албена Кенарова, така се казва тя, прочете пред аудиторията разказа за нейния прадядо. Откъс от тази история публикуваме:
Като единствен турчин, останал в Орхание след хората на Мидхад паша, дядо Ибиш бе участвал в Балканската и Междусъюзническата войни редом с нас българите срещу своите. Това ако не е интеграция, здраве му кажи.Обичаха го хората, обичаше ги и той, та за това на погребението му се изсипа половината град. Вечна му памет!“.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар