^

Исторически музей - Ботевград

Как се празнува Бъдни вечер в Ботевградско?

     

            Приготовленията за Рождество Христово,

 традицията повелява да започнат от Игнажден.

Замъчи се Божа майка

   от Игнажден до Коледа,

да се роди млада Бога...

           Във всяка къща жените измитат и почистват огнищата (комините) преди изгрев слънце, като изхвърлят саждите, заедно с метлата на кръстопът за да няма бълхи през лятото. Все преди изгрев слънце се меси хляб с квас. Като втаса тестото, вземат дарака  или четка и го бодват,като оставят и там да изсъхне. Когато някой се разболее от „изтравци”(болки в стомаха, придружени с повръщане), размиват трохички от това тесто във вода и му дават да пие. После се премесва хляба и се пече в подница, похлупена с връшник. Посолява се с трици, да не изгаря. И те се ползват през годината за лекуване на „изтравци”.

  От Игнажден до Коледа младите невести не работят, за да добиват лесно рожбите си, а какъвто човек влезе в къщата, такива ще са и животните.(Ако влезе първо мъж, агнета, пилета, телета... ще са мъжки, ако влезе жена-женски). Затова предпочитаният полазник за  стопанката в Орханийско е  била - жена.

         Мяучкане

           В нощта на Бъдни вечер минават момци "мяучкари". Най-големият от тях го правят"магаре". Всички мякат, а магарето си подава единия крак. Стопанката го удря с ръжена за здраве на добитъка.

          На Бъдни вечер във всяка къща в Ботевградско се приготвя трапеза с нечетен брой постни ястия, сред които са пълнени чушки с боб, тиквеник, ошаф, боза, халва, плодове, орехи, скилидка чесън. По време на вечерята никой не бива да става, за да не бяга късметът, а трапезата не се вдига цяла нощ. Масата се вдига високо три пъти с думите:" Да бъде, да бъде, да бъде!" , за да пребъде годината. По орехите се гадае за бъдещето. В питката задължително се поставя пара, за да се види при кой от семейството ще отиде благополучието. В огъня гори дебело крушово или дъбово дърво, наречено Бъдник.

         Такава трапеза е подредена в зала "Етнография" от екипа на Историческия музей. Всички, които желаят могат да видят тази бъднивечерска трапеза и да бъдат запознати с типичните обичаи от Ботевградско за отбелязване на Коледните празници, чрез подробен разказ в екскурзоводска беседа.