^

Исторически музей - Ботевград

Книгата “Сказание

Книгата “Сказание за кръговрата” бе представена на 8-ми май в Исторически музей – Ботевград. Неин автор е Георги Сираков (Серафиос), наш съгражданин. Пред читателите, проявили интерес към събитието, той обясни, че всъщност това е първата книга от поредицата „Земята на древните”, която предстои да напише и издаде.
„Сказание на кръговрата” обединява реалност и фантастика, за да ни върне назад във времето, преди 15 000 години, когато Черно море не е съществувало, когато Рила, Пирин и Родопите са били една обща планина, един огромен вулкан, който е бил известен като Черната земя на нашите предци. Черна не за друго, а защото огънят е бил господар на тази земя… Това обясни авторът на литературната творба.
„За да успея да покажа на хората, докъде трябва да стигнем ние, да спрем с омразата, да успеем отново да чуем природата, да разберем, че дори камъните говорят, че дърветата са много по-силни от нас и изпитват много повече чувства от нас. Защото едно дърво, когато загуби листо от себе си, то изпитва болка, докато не порасне друго на негово място…”.
„Самите герои в книгата показват истинските ценности, които днешният човек трябва да притежава. А това са чест, достойнство, доброта. Да няма война. Защото днес се водят много войни, не само с обичайните методи, а и с други, като политически натиск например”, каза още авторът.
В основата на книгата са български и славянски митове и легенди, разказани и от тракийските племена преди тях. „Успял съм да ги събера на едно място и да поставя основата на първата книга от поредицата „Земята на древните”. След нея възнамерявам да напиша и издам още шест книги. Надявам се първата книга да Ви хареса, защото сами ще познаете имената на областите, които сте посещавали, ще познаете дърветата, те имат важна роля в тази книга. Седемте духовни центрове на трите раси – хората, дорейците и драките, са именно дърветата. В седма глава от книгата особено важно значение съм придал на хорото – един много древен ритуал, при който хората се хващат за ръце, без да си пречат. И когато се хванат, всички те се зареждат с енергията на човека до тях. Колкото е нужно да се разпредели тази енергия, толкова продължава самото хоро. Точно това е предназначението на всичките седем велики дървета, които съм поставил на картата на тази книга. Тя се намира на пета страница и всеки може да я види. Точно на нея разпределението между тези дървета е почти равномерно. По този начин се получава и разпределението на свещената земя – нашата Родина. А има едно специално място, което включва и нашия град, и цялата Северозападна България. Това е най-древната земя – остатък от сблъсъка на предишните три свята, от които се е получила нашата планета”, разказа Георги Сираков.
„В книгата хората идват последни на земята, първи са дорейците, а след тях драките. Но все пак това не пречи да играем главна роля в развитието на този свят и да успеем да направим нещо по-добро за него. Опитал съм се да покажа, че добротата е истината, която преживяваме, а всичко лошо, което се прави, е просто част от колебанието, което преживява един човек, когато не знае какво му се случва”, каза на финала авторът.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар