^

Исторически музей - Ботевград

Колекция на копия на средновековни и възрожденски икони и стенописи "Армията на Бога" гостува в Ботевград

Исторически музей Ботевград е първият музей извън София, който има уникалната възможност да приеме за 6 месеца колекцията "Армията на Бога", собственост на Фондация “Арете-Фол”. Тя бе официално откритa тази вечер от 18.00ч
Експозицията бе представена от директора на музея Рени Лазарова, която подчерта, че "Армията на Бога" е една от първите частни колекции в България, регламентирани и социализирани в съответствие със Закона за културното наследство от 2009 г. Съставена е от оригинали и копия на средновековни и възрожденски икони и стенописи на най-известните светци воини. Изображенията на Георги, Димитър, Мина, Тодор Стратилат и Теодор Тирон, рисунки на свети цар Борис и цар Симеон, на ротондата "Свети Георги" - IV в. в София, "Златната църква" във Велики Преслав - Х в., и църквата "Свети Димитър" във Велико Търново - ХIV в., както и десетки представители на керванджийската религиозна утвар и елементи от литургични облекла.
Първоначално колекцията е била постоянна експозиция в Националния исторически музей, след това в Националния археологически институт и последните 10 години в Националния военен исторически музей.
„За нас е много значимо това гостоприемство, което ни предложихте, защото само така ние можем да реализираме родолюбивите си цели към българското християнско изкуство и добродетелите, които се съдържат в християнския морал. Нашето общество, особено по-младото поколение, има нужда да му бъдат припомнени онези ценности и добродетели на българина, които са позволили през вековете да просъществуваме и като държавност, и като духовност, и всеки един със своето семейство и своя роден край“. Това каза проф. д.и.н. Димитър Иванов, основател на Фондация “Арете-Фол”, която е собственик на колекцията.
Колекцията на проф. д.и.н. Димитър Иванов е поканена да гостува в Исторически музей за шест месеца. Ако нито една от страните не пожелае тя да се оттегли, автоматично колекцията ще остане за още 6 месеца.
Проф. Иванов обърна внимание, че българското културно наследство разполага с уникални културно-исторически ценности и артефакти в християнското изкуство. С малки изключения (криптата на храм-паметника "Александър Невски" и музея на иконата в Трявна) няма обособени колекции на икони и стенописи, които да бъдат социализирани по такъв начин, че до тях да има достъп широката публика. „Бих казал, че няма колекция, която да гостува на място. Обикновено се разчита на подобни колекции, след като се ходи по църкви и манастири. Това е един нов подход за социализация на българското културно-историческо наследство“, заяви проф. Иванов.
„По мащабите на частното колекционерско и музейно дело, ние сме пионери“, добави професорът. По думите му пвече от 20 години на датата 18 май, когато се отбелязва Международния ден на музеите, експонати на фондацията гостуват в различни музеи.
Експозицията "Армията на Бога" показва 70 културно-исторически ценности във вид на икони и стенописи и църковна утвар. Освен тях фондацията разполага с още около 20, но някои от тях още се реставрират, а други са в процес на подбор. Проф. Иванов посочи няколко много ценни екземпляра. Сред тях са две икони (на Св. Георги и Св.Димитър), изработени от Николай Павлович. Те са рисувани 1870 г за една църква в Свищов. Наред с тях са копията на стенописите от 1259 г на Севастократор Калояни Десислава, от Боянската църква край София, пет стенописи от 15 век на светци-воини от Кремиковския манастир, сръбски стенопис на Архангел Михаил „Белият ангел“ от сръбски манастир. Интерес представлява копие на стенопис на Света Дева Мария от Тревненската иконописна школа, а оригиналът е в Трявна. Иконата е рисувана с похватите на Ренесансовата живопис, при което Богородица не изглежда както в другите икони – изпита, скептична или намръщена, а тук от нея лъха радост и свежест, обясни проф. Иванов. В колекцията е поставена животворна икона с богат обков, която е копие на икона от Бачковския манстир от 15 век, рисувана от грузински автор. В колекцията присъства много стара икона от Несебър - на Св. Георги и Св. Димитър, представени като братя-близнаци от 14 век. За да достигне до нашето съвремие, тя е преработвана три пъти. През 16 век е направена рамка около иконата и външна рамка с житийни сцени, пресъздаващи моменти от мъченията на двамата светци. Друга ценна икона е от 1617 г . Тя е от Търново и носи наименованието „Св. Димитър-велик войвода“.

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар