^

Исторически музей - Ботевград

Международна конференция

        Екскурзоводът на Исторически музей Ботевград Десислава Иванова бе участник в международната конференция

"Европейските културни ценности-наследство, което обединява". Тя бе проведена  на 19 ноември 2013г  в сградата на Информационното бюро на ЕП в България и  под патронажа на Министъра на Културата д-р Петър Иванов Стоянович.


            Г-н Божидар Алексиев, представляващ Съюза на българските журналисти, с встъпително слово откри конференцията. Той благодари за интереса на присъстващите и на Н.Пр. Лешек Хенсел, посланик на Република Полша в България за подкрепата в обмяната на опит с българските колеги.
             
Към присъстващите на конференцията се обърна Министърът на Културата на Република България д-р Петър Стоянович като благодари за удоволствието да е патрон на конференцията,  подчертавайки,  че споделянето на добрите практики е и една възможност да покажем  българския опит.

  С приветствие към участниците в конференцията се обърна  Н.Пр. Лешек Хенсел, посланик на Република Полша в България, който разказа за бурното развитие на музейното дело през последните 10 години в родната му страна. Допълни, че полските специалисти не само ще споделят своя опит, но и ще учат от българските си колеги за начините на диалог на институциите от миналото,  в лицето на  музеите  с  предизвикателствата на настоящето.


    Конференцията продължи с презентация на г-н Яцек Милер-директор на Департамента за културно наследство при Министерство на културата на Полша. Той подчерта, че днес в Полша се строят редица нови музеи,  като някои от тях са със 100% финансиране от Министерство на Културата, което им дава възможността да предоставят безплатен вход. Тази интензивна дейност рекушира пряко върху бюджета, които се налага да расте непрекъснато. В Полша за решаване на този проблем, част от приходите на държавната лотария се насочват към музеите.

      С доклад за състоянието на музеите в България се включи г-жа Екатерина Джумалиева от министерство на Културата.
Тя подчерта, че в сравнение с другите страни членки на ЕС, България е на последно място като процентна субсидия за музеите, като направи сравнение със Словения, която има идентичен брой музеи, но субсидията е 23 пъти по-голяма. Оказва се, че и като брой музеи на 100 хиляди жители, България не е в призовите места с цифрата от 2,6, за разлика от Португалия-6, Естония-18,5...

Интерес предизвика и изказването на директора на Музея на историята на Полша Роберт Костро на тема "Музеят, историята на Полша, паметта". "Представата за историята в различните поколения формира нашето съзнание"-каза г-н Костро, представяйки бъдещия музей на историята на Полша, който ще е разположен на 7000 метра експозиционна площ на три тематични нива-свобода; култура, полска идентичност ;  ежедневие и цивилизационни промени. Очаква се да бъде построен през 2018г.


  След презентациите на полските ни колеги, г-жа Цветана Кьосева представи НИМ България, създаден през 1973г. с изключителната подкрепа на Людмила Живкова.  Националният музей днес е разположен на 6 000 кв м площ, за разлика от 12 000 кв м в Съдебната палата.  Сподели  за проучвателните археологически разкопки в древния град Акра, който в по-голямата си част е под вода, а също и Кози грамади, населяван от 8 век пр.Хр.

Конференцията завърши със свободна дискусия и обмяна на опит с полските ни колеги.